Dominee F.W. Drijver, burgemeester M.P. van Wettum en wethouder L. van Wilderen. Foto: Stichting Vijverberg
Dominee F.W. Drijver, burgemeester M.P. van Wettum en wethouder L. van Wilderen. Foto: Stichting Vijverberg

Vandaag 93 jaar geleden: Naardens feest na afblazen fusie

Algemeen

BUSSUM - Het was een groot feest voor Naarden, vandaag 93 jaar geleden: het samenvoegen van de gemeente met Bussum werd afgeblazen. De kans op een 'Groot Bussum' was daarmee - tot grote vreugde van de Naarders - verkeken. 

Een avond eerder kwam het verlossende telefoontje: het plan om Naarden en Bussum samen te voegen werd van tafel geveegd. Meteen daarop kreeg Naarden een andere burgemeester, burgemeester Van Wettum.

De volgende dag volgde dus groot feest. Door veel Naarder straten wapperden vlaggen en bewoners stroomden naar de Grote Kerk. Het kerkgebouw was stampvol, veel mensen moesten zelfs staan. Toen de deuren dichtgingen, startte Johan Schoonderbeek met het orgelspel 'Dank nu allen God': Naarden vierde haar zelfstandigheid. Daarna sprak dominee Drijver. Hij noemde het samenvoegen van Naarden en Bussum een 'onesthetische combinatie'. Naarden had volgens hem betekenis in de vaderlandse geschiedenis, een markant verleden en een eigen karakter: totaal anders dan Bussum.

Nu 93 jaar later gaat het dan toch gebeuren: Naarden en Bussum vormen volgend jaar (samen met Muiden) één gemeente, de gemeente Gooise Meren.  

Uit de krant