Afbeelding

De overeenkomsten en verschillen van de gemeenteraadsverkiezingen

Politiek

GOOISE MEREN - Nu het stof van de allereerste gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meren is neergedaald, kunnen we nog wat dieper kijken naar wat er uit de stembussen kwam rollen. Waren er grote verschillen bijvoorbeeld tussen de uitslagen in Bussum, Naarden en Muiden?

Die verschillen waren er zeker. Zo kwam Hart voor Bussum in Bussum met 12% van de stemmen als vierde uit de bus, nog voor het CDA en GroenLinks. Maar in Naarden (3%) en Muiden (0,47%) is de boodschap van de lokale partij niet aangekomen. De kiezers van de Gooise Ouderen Partij zitten verhoudingsgewijs vooral in Muiden. Liefst 11% van de stemmen ging naar deze toch uit Bussum afkomstige partij. De Muider kandidaat Han van Wees bleek goud waard voor de GOP en werd met voorkeurstemmen gekozen in de raad van Gooise Meren, net als zijn plaatsgenoot Erik Pieter Vlaanderen van de VVD.

De VVD kreeg in alle drie de plaatsen de meeste stemmen. Dat ging van je groot, groter grootst: in Bussum 21%, in Muiden 24% en in Naarden zelfs 27%. De PvdA deed het het beste in Muiden met 21% van de stemmen, terwijl het CDA de basis voor de fraaie uitslag in Naarden legde (19%). De aanhang van D66 en GroenLinks zit evenredig verspreid over de kernen van Gooise Meren. 50PLUS scoorde in Bussum en Naarden aanzienlijk beter dan in Muiden. Is dat ook het Han van Wees-effect? Van de twee ouderenpartijen haalde 50PLUS ruim anderhalf keer zo veel stemmen als de GOP, maar beide komen toch met elk twee zetels in de raad.

Over de raad gesproken: daar zijn 14 Bussumse (45%), 9 Naardense (29%) en 8 Muidense (26%) kandidaten in gekozen. Dat wijzigt mogelijk als er leden uit de raad stappen om wethouder te worden. De opkomst was in Muiden (52%) aanzienlijk hoger dan in Bussum (38%) en Naarden (43%).

Uit de krant