Koninklijke onderscheiding professor Asser en zijn vrouw.
Koninklijke onderscheiding professor Asser en zijn vrouw.

Lintje voor een van de knapste rechtsgeleerden van Nederland

Algemeen

BUSSUM - Professor Asser heeft op de jaarvergadering van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een koninklijke onderscheiding gekregen. De 70-jarige professor heeft zich op prominente posities maatschappelijk onderscheiden, waardoor hij nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau is.

Asser vertelt dat hij het ontzettend leuk vond om de onderscheiding te ontvangen van burgemeester Albertine van Vliet. "Het was een heel bijzonder moment. Ongelofelijk. Iedereen was erbij. Ik zie het dan ook als één grote blijk van waardering. Nu ik 70 ben geworden kan ik geen rechter meer zijn, maar dit is hartverwarmend en ik heb er dan ook erg van genoten", laat hij weten.

Staat van dienst
Asser heeft een enorme staat van dienst. Hij was onder andere van 1986 tot 1997 advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij heeft veel gedaan voor de rechtspraak en de rechtsontwikkeling in Nederland. Later bekleedde hij de functie van raadsheer bij de Hoge Raad der Nederlanden. Als secretaris en voorzitter zat hij bij de Nederlandse sectie van de Vereniging van de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland. In 2007 startte hij als plaatsvervangend respectievelijk waarnemend voorzitter van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Van Vliet zei in haar speech: "Over uw lidmaatschap van de Asser-adviesraad Kluwer B.V. meldde iemand uit uw omgeving: de heer Asser is een van de knapste rechtsgeleerden van ons land." Hij was dan ook rechter, raadsheer, advocaat-generaal, raadsheer Hoge Raad, advocaat en hoogleraar RUL.

Uit de krant