Afbeelding

VVD wil meer zeggenschap over vluchtelingen

Politiek

BUSSUM - Wat de VVD betreft moet de Bussumse gemeenteraad meer zeggenschap krijgen over de opvang van vluchtelingen. Nu wordt dat nog regionaal gecoördineerd.

"We hebben daar begrip voor, maar het mag er echter niet toe leiden dat de raad buitenspel komt te staan. We willen voorkomen dat eenzijdig gekeken wordt naar de toevallig beschikbare capaciteit van eventuele opvangmogelijkheden, zoals die bij Crailo", zegt VVD-fractievoorzitter Alexander Luijten.

Onderzoek naar gevolgen vluchtelingenopvang
Ook moet er volgens de VVD eerst een onderzoek komen naar de gevolgen voordat Bussum vluchtelingen gaat opvangen. 

De VVD stelt dat de opvang van asielzoekers door de gemeente verstrekkende gevolgen heeft op het vlak van onder meer onderwijscapaciteit, huisvesting en veiligheid. "Wij willen de bereidheid tot opvang in Bussum af laten hangen van een grondige analyse van het vermogen tot opvang in onze gemeente. Die analyse moet onder andere inzicht geven in de benodigde extra capaciteit van onderwijs, huisvesting en de te verwachten druk op de capaciteit bij relevante hulpdiensten. De veiligheid van de inwoners van Bussum én die van de vluchtelingen en statushouders staat daarbij voor de VVD voorop."

Uit de krant