Afbeelding
Stelling

Elke wijk een eigen budget?

Politiek

BUSSUM - Komende november mag u stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: wijkraden.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

Wijkraden

Stelling: Er moeten wijkraden komen die een eigen budget voor leefbaarheid krijgen.

VVD - Eens
Het is van belang dat de betrokkenheid van inwoners op het niveau van woonkernen een plaats krijgt. Wel moet worden gewaakt voor bestuurlijke spaghetti; met andere woorden: duidelijkheid over wat wijkraden wel en niet kunnen. Een eigen budget moet verder doelmatig besteed worden.

D66 - Eens
D66 ziet wijkraden als middel om inwoners meer zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Het zelf regelen van de groenvoorziening of het bieden van voorzieningen voor jongeren zijn voorbeelden waarvoor een wijkbudget gebruikt kan worden.

PvdA - Eens
In een wijk weten mensen heel goed wat er nodig is en wat er speelt. Wijkraden bevorderen de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving.

GroenLinks - Eens
Mensen weten zelf het beste wat in hun eigen wijk nodig is. GroenLinks vindt dat inwoners daarom zelf een budget zouden moeten krijgen om hun wijk te verbeteren. Buurtbewoners kunnen dan zelf bepalen hoe ze een leefbaarheidsbudget willen besteden.

ChristenUnie - Eens
Bij de fusie van de drie gemeentes gaat makkelijk de eigen identiteit verloren. De wijkraden dragen eraan bij dat de inwoners betrokken blijven en aansluiting houden bij de gemeente. Het budget kan worden ingezet voor het ontplooien van activiteiten die de verbondenheid met elkaar bevordert. De wijkraden hebben een signaleringsfunctie voor de gemeente.

TROTS - Eens
Wijkbewoners weten vaak het best waaraan behoefte bestaat. Met een eigen budget wordt participatie en zelfwerkzaamheid gestimuleerd en is de controle op vandalisme en onderhoud vanuit de wijk ook groter.

50Plus - Eens
50PLUS wil dat de inwoners meer betrokken worden bij hun wijk. Dat kan niet zonder geld, dus een beperkt budget is noodzakelijk.

Hart voor Bussum - Eens
Inwoners zijn de deskundigen in hun eigen wijk. Door met wijkraden te werken krijgen inwoners daadwerkelijk ruimte en verantwoordelijkheid om samen met anderen in hun eigen buurt de leefbaarheid te verbeteren door samen oplossingen te vinden.

CDA - Geen van beide

Er bestaan in Gooise Meren verschillende vormen van wijkraden, sommige hebben al budget dat ingezet kan worden voor leefbaarheid. Het CDA vindt deze initiatieven van onschatbare waarde en wil dat stimuleren waar mogelijk. Wijkraden moeten alleen niet door de gemeente opgelegd worden.

Gooise Ouderenpartij - Oneens
De GOP is van mening dat de gemeente wijkraden moet faciliteren, maar de toekenning van eigen budgetten is vooralsnog een stap te ver. Activiteiten voorkomend uit burgerparticipatie kunnen van de GOP wel rekenen op financiële steun.

Uit de krant