Afbeelding
Stelling

Moeten de auto's uit de Vesting?

Politiek

BUSSUM - Komende november mag u stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: autoverkeer.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

Autoverkeer

Stelling: De gemeente moet het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken.

D66 - Eens
Om de vestingen van Naarden en Muiden te verlevendigen, pleit D66 voor autoluwe zones en autovrije zaterdagen/zondagen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor bewoners en is goed voor het ondernemersklimaat.

PvdA - Eens
Autoluwe vestingkernen maken de historische centra aantrekkelijker voor bezoekers. Een autoluwe omgeving stimuleert de leefbaarheid, het toerisme en daarmee de economie en de werkgelegenheid.

CDA - Eens
In beide vestingen wonen en werken veel inwoners. Er is ook sprake van sluipverkeer. Dat vindt het CDA onwenselijk. Wij willen maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan.

GroenLinks - Eens
De vestingen zijn uniek cultureel erfgoed. Daarmee zijn ze een belangrijke toeristische trekker. GroenLinks wil dat deze centra aantrekkelijk blijven: zonder auto's die op zoek zijn naar een parkeerplek en uitlaatgassen op de terrasjes. Een autoluw centrum vereist wel goede parkeervoorzieningen buiten het centrum (zoals op het bastion in Naarden). Maar ook bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer moet worden verbeterd, zodat er minder autobewegingen nodig zijn.

Gooise Ouderenpartij - Eens
Om verkeersoverlast en CO2- en fijnstofuitstoot te reduceren zou dit een goed uitgangspunt kunnen zijn, maar de GOP wil graag via burgerparticipatie met alle directbetrokkenen het beperken van het autoverkeer bespreken en tot een gedragen besluit komen.

ChristenUnie - Eens
Met name doorgaand verkeer moet worden omgeleid. De gemeente Hoevelaken b.v. heeft zijn winkelstraat ontlast door het sturen van het doorgaande verkeer om het centrum heen. Volledig verkeersvrij maken is onwenselijk. Het maakt de vestingen tot een museum en bevordert de bereikbaarheid en leefbaarheid in de vesting niet.

Hart voor Bussum - Eens
Voor het behoud van de vestingen Naarden en Muiden is het onvermijdelijk dat het autoverkeer afneemt. Door betere regulering van parkeren en verkeer kunnen de vestingen echt autoluw worden en daarmee aantrekkelijker worden voor met name bezoekers.

VVD - Oneens
De VVD wil een toegankelijk centrum met een goede doorstroming. Ondernemers en bewoners moeten winkels en voorzieningen makkelijk kunnen bereiken. Bij evenementen kunnen de vestingen in Naarden en Muiden voor verkeer worden afgesloten.

TROTS - Oneens
Bereikbaarheid is van groot belang voor de economie. Het inrichten van parkeerfaciliteiten buiten de vestingen en het bieden van shuttleverbindingen kan een goed alternatief zijn voor bezoekers, die dan ook meer van de vestingen kunnen genieten.

50Plus - Oneens
50PLUS vindt deze stelling te algemeen. Waar noodzakelijk kan het autoverkeer beperkt worden, maar we moeten oppassen dat bepaalde doelen niet onbereikbaar worden.

Uit de krant