Afbeelding

Vraagtekens over 40.000 euro voor onderzoek burgemeester Heijman

Politiek

BUSSUM - Een onderzoek van de provincie naar de opgestapte burgemeester Henk Heijman heeft maar liefst 40.000 euro gekost. Niemand weet echter precies waar dat geld aan is besteed. Een urendeclaratie ontbreekt en een officiële opdracht voor het onderzoek werd pas drie maanden na de start ervan op papier gezet. Dat meldt RTV NH.

Commissaris van de Koning Johan Remkes liet in mei onderzoek doen naar geruchten rondom Heijmans reiskostenvergoeding en declaraties, die de burgemeester eerder dit jaar de kop kostten.

Lak aan voorschriften
Provinciale regels schrijven voor dat een onderzoeksopdracht vooraf wordt verstrekt (en niet pas drie maanden later) en dat arbeidsuren gedeclareerd moeten worden. Commissaris Remkes had echter lak aan deze voorschriften, zo concludeert RTV NH.

Buitenproportioneel
Diverse politieke partijen, zowel lokaal als provinciaal, zijn 'not amused'. De SP Noord-Holland vindt het 'vragen om ellende' en gaat er schriftelijke vragen over stellen aan het College van Gedeputeerden. "Heel vreemd: het is erg duur voor een maand werk en op zijn minst had de factuur gespecificeerd moeten zijn." De PVV Noord-Holland is op z'n zachtst gezegd 'zeer verbaasd' over het hoge bedrag en wil er ook meer over weten.

Hart voor Bussum, de grootste oppositiepartij, noemt de besteding van ruim 40.000 euro aan gemeenschapsgeld 'buitenproportioneel voor een onderzoek dat slechts een maandje heeft geduurd'. De fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij, de VVD, noemt het 'spijtig dat het zo veel gemeenschapsgeld heeft gekost', maar hij voegt daa aan toe dat het onderzoek 'onontkoombaar was'.

Remkes is ook om een reactie gevraagd, maar wil niet reageren.

Uit de krant