Afbeelding

Regio vraagt Crailo open te stellen voor vluchtelingen

Algemeen

BUSSUM - Crailo moet zo snel mogelijk weer een opvanglocatie voor vluchtelingen worden. Dat vindt de regio Gooi en Vechtstreek. In een brief aan de provincie Noord-Holland vraagt burgemeester Pieter Broertjes aan Haarlem om snel met alle partijen, inclusief het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, om tafel te gaan om te bespreken wat er mogelijk is op het terrein van de Kolonel Palmkazerne.

"Wij zijn er trots op dat inwoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen, gemeenteraden en colleges gezamenlijk deze opgave willen oppakken. Wij willen deze opgave ook graag samen met uw college, de provincie Noord-Holland tot een succes brengen", schrijft de Hilversumse burgemeester namens de regio. "Wij kunnen dit niet alleen. Wij hebben uw inzet daarbij hard nodig. Uiteraard begrijpen wij dat het een complex proces is waarbij vele facetten en faseringen in de tijd een rol spelen."

Dringend
Crailo is eigendom van de provincie. Jarenlang is hier een asielzoekerscentrum geweest. Broertjes doet een dringende oproep aan de Haarlemse bestuurders om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en het besluit van jaren terug te herzien. Voor de zomer nog zei de provincie nee tegen het verzoek van het COA om de Palmkazerne te gaan gebruiken als tijdelijke opvanglocatie.

Zoektocht
Hilversum en de andere 9 deelnemende gemeenten (hele Gooi en Vechtstreek plus Eemnes) willen zo veel mogelijk vluchtelingen opnemen. De komende maand inventariseren zij kleinschalige locaties binnen de eigen gemeentegrenzen. Bij deze zoektocht zetten ook omroepen, kerken, sportclubs, scholen, bedrijven en regionale instellingen als de GGD en Jeugd en Gezin zich in.

Uit de krant