Archief Anne medema en jan vollers
Archief Anne medema en jan vollers

Leer de buren kennen door vier projecten

Algemeen

BUSSUM - Hoe kunnen de inwoners van de toekomstige gemeente Gooise Meren elkaar beter leren kennen? Er zijn verschillende initiatieven genomen die hiertoe een aanzet kunnen geven. Om te beginnen is het komend weekend Open Monumentendag, met onder andere een antieke bus die een rondrit maakt door Gooise Meren.

Dat een bustocht een mooie manier is om de drie gemeenten verder te onderzoeken, vond ook een speciale projectgroep onder leiding van Jan Vollers, bekend van Tussen Vecht en Eem. Hij vertelt dat archivaris Anne Medema door de drie burgemeesters werd verzocht om te kijken of er iets verzonnen kon worden voor de inwoners om elkaar beter te leren kennen. "We hebben gekeken op welke manier we mensen vertrouwd kunnen maken met Gooise Meren. In de werkgroep genaamd Ken uw nieuwe buren zitten onder andere de Historische Kring Bussum en Muiden, Geopark Gooi en Vechtstreek, Stichting Omgevingseducatie en Tussen Vecht en Eem. Samen hebben we gekozen voor vier concrete projecten.

Om te beginnen is er een fietstocht door Gooise Meren uitgezet van 40 kilometer. De route is al te downloaden op routeyou.nl onder de titel Langs historische plaatsen in Gooise Meren. Samen met fietsgilde 't Gooi is de route gemaakt en we willen deze route ook met gidsen gaan organiseren." De route komt ook bij de VVV te liggen.

Bustocht
Een bustocht rond en na de fusiedatum door het gebied van Gooise Meren is een ander project. "De tocht wordt gehouden op 30 oktober en op 6 november. Onderweg geeft een gids historische informatie. We kunnen die bus langere tijd laten rijden, maar dat is afhankelijk van de belangstelling."

Een rondreizende historische tentoonstelling, bestaande uit negen panelen, maakt ook deel uit van de kennismakingstour. "Het is een kennismaking in vogelvlucht. De panelen beschrijven wetenswaardigheden over de drie gemeenten. Er wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de gemeenten zijn ontstaan, waar de mensen vroeger de kost mee verdienden en welke markante gebouwen er staan. De panelen trekken langs diverse wijkcentra, bibliotheken, verzorgingscentra en scholen."

Het laatste project van de werkgroep is de lesbrief voor scholen. "Die is momenteel nog in ontwikkeling, maar de contacten met de scholen worden in het najaar gelegd. We zullen polsen wat de behoeftes zijn voor een lesbrief over Gooise Meren."

Uit de krant