Afbeelding

Café Goesting mag geen terras neerzetten

Algemeen

BUSSUM - Waar de andere horeca-ondernemers aan de straat het wel mogen, mag Café Goesting aan de Kapelstraat geen terras openen. Het café heeft geen vergunning gekregen van de gemeente. Caféhouders Bas en Marieke Funken zouden graag het terrasje willen openen, mede omdat de Kapelstraat zich profileert als terrasstraat. 

De gemeente heeft de aanvraag van het café afgewezen om diverse redenen. Het café wil graag een terrasje aan de overkant van de straat. Dat levert volgens de gemeente verkeersonveilige situaties op. Daarnaast zou er al geklaagd zijn over geluidsoverlast en zouden automobilisten en voetgangers onheus zijn bejegend door cafébezoekers. 

De caféhouders noemen het frustrerend. "De aangedragen redenen om ons geen vergunning te geven zijn niet reëel", zo zeggen ze. Over de vermeende verkeersonveilige situaties zeggen ze: "Restaurant 15a, even verderop, heeft precies dezelfde situatie. Bovendien zijn er andere plekken waar het oversteken nog veel gevaarlijker is." Ook over de vermeende geluidsoverlast zijn ze duidelijk: "Daar hebben we niets van meegekregen. We hebben juist goed contact met de buren en grijpen direct in als de muziek te hard staat, of wanneer er bijvoorbeeld glas op straat is. Ons publiek bestaat uit 30-plussers, volwassen mensen die goed luisteren."

Nog gesprekken met caféhouders
Burgemeester Van Vliet heeft aangegeven met de caféhouders te gaan praten. Dorpsmanager Ellen van Vossen, initiatiefneemster van de Kapelstraat Terrasstraat, respecteert het besluit van de gemeente, maar had het liever anders gezien. "Ik had het liefst gezien dat ook Goesting een vergunning had gekregen. Er is gezegd dat een café ander publiek trekt dan een restaurant, maar Ome Ko in Muiden en Demmers in Naarden hebben ook een terras. Ik zie juist graag plekken in het centrum waar mensen langer willen blijven."

Cafébezoekers op de bres
Vaste klanten van Café Goesting hebben op Facebook ondertussen een petitie geopend. Ze hopen dat hun stamkroeg alsnog een terrasvergunning krijgt en dat er geen toezichthouder voor de deur hoeft te staan doordeweeks. 

Uit de krant