De eervolle vermelding 'Andere gebouwen' gaat naar Paviljoen Heidezicht.
De eervolle vermelding 'Andere gebouwen' gaat naar Paviljoen Heidezicht.

Bussumse panden gewaardeerd met award

Algemeen

BUSSUM - Een feestje vandaag voor zes Bussumse de bouwers van zes Bussumse gebouwen. De gemeente heeft vandaag de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs weer uitgereikt. 

De awards worden elke twee jaar vergeven. Bussumse gebouwen, net gebouwd of gerenoveerd, en andere openbare projecten maakten kans. Al met al waren er zestien gebouwen genomineerd. 

De awards gaan deze keer naar: 

Nieuwbouw Woning (prijs)
Groot Hertoginnelaan 28
De jury heeft bewondering voor de keuze voor een stoer gebouw met industrieel karakter en voor de goede moderne uitwerking en detaillering daarvan. Er is een goed evenwicht gevonden tussen het inpassen in de omgeving en het maken van een bijzonder gebouw. Hoewel dit pand niet zichtbaar is vanaf de openbare weg is het toch belangrijk dat op degelijke locaties kwalitatief goede gebouwen ontstaan. Het gebouw staat goed op de kavel en is mooi alzijdig uitgewerkt.

Nieuwbouw Woning (eervolle vermelding)
Melkstraat 10a
De jury is van mening dat deze woning een meerwaarde geeft aan de plek, een grote verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Het gebouw is daarnaast ook goed voor de plek ontworpen. Het is een origineel ontwerp. De jury heeft waardering voor het hoge duurzame gehalte van het bouwplan. Het feit dat het ontwerp geen prijs krijgt heeft te maken met de grote warmtecollector die aan de voorzijde, zeer prominent, in beeld ligt. Een dergelijk beeld moet, naar mening van de jury, te allen tijden voorkomen worden.

Verbouw/Renovatie (prijs)
Koningslaan 39
De jury heeft grote waardering voor het feit dat de opdrachtgever er niet voor heeft gekozen de bestaande woning te slopen, maar er juist van gebruik van te maken. In het kader van duurzaamheid is dit een goede keuze. De jury beseft dat een dergelijke opgave vaak nog ingewikkelder is dan het nieuw ontwerpen van een gebouw. De vergroting en de aanpassing van de woning heeft, wat de jury betreft, geleid tot een intelligente compositie. Het is een modern gebouw dat in zijn materiaalgebruik toch aansluiting heeft gevonden bij de omgeving. De aansluiting op de landschappelijke tuin is goed vormgegeven. Het feit dat het dak vol zonnepanelen ligt en het feit dat dit niet te zien is vanuit de openbare ruimte wordt door de jury zeer gewaardeerd.

Aanbouwen/Bijgebouwen (prijs)
Brinklaan 36
De jury heeft waardering voor het feit dat een relatief kleine vergroting van het gebouw er toe geleid heeft dat het een meer alzijdig karakter heeft gekregen en daarmee zich beter presenteert naar de Brinklaan. De aanbouw voegt zich naadloos naar het bestaande gebouw.

Andere Gebouwen (prijs)
Herenstraat 24
Dit pand zorgt op een logische manier voor het aanhelen van het stedelijk weefsel. De inpassing heeft een moderne draai gekregen. Het grote raam op de hoek zorgt voor de benodigde transparantie. De detaillering, vooral van het voorste deel, is mooi. De grove bank aan de voorzijde is niet bij de beoordeling meegenomen.

Andere Gebouwen (eervolle vermelding)
Randweg 203, Heidezicht.
Dit gebouw is prachtig ingepast in zijn omgeving, qua materiaal gebruik, qua massaopbouw en qua transparantie. Los van het ruimtelijk kwaliteitsaspect heeft de jury geconstateerd, dat het gebouw een maatschappelijke meerwaarde genereert en in die zin een impuls is voor de omgeving.

Uit de krant