Afbeelding
Actueel

Rapport: Heijman maakte geen grote fouten, maar was wel slordig

Politiek

BUSSUM - De opgestapte burgemeester Henk Heijman heeft geen grote fouten gemaakt, maar had bepaalde zaken beter aan kunnen pakkenDe concludeert hoogleraar Marcel Pheijffer na enkele weken van onderzoek naar de rel rond de burgemeester

De burgemeester stapte eerder deze maand op na een langslepende rel over mogelijk onterecht verkregen vergoedingen en het overtreden van de zogenoemde 'woonplaatsvereiste'.

Grootste deel declaraties was niet onrechtmatig
Volgens het rapport was het grootste deel van de declaraties van Heijman helemaal niet onrechtmatig. Datzelfde geldt voor de gegeven ontheffing aan Heijman voor de woonplaatsvereiste. "De feiten bevestigen niet het beeld van op grote schaal onrechtmatig ontvangen vergoedingen. Wel is er op onderdelen sprake van slordigheden, bijvoorbeeld als het gaat om het niet tijdig stopzetten van (een deel) van de reiskostenvergoeding."

Heijman had meer openheid van zaken kunnen geven
Hoewel de burgemeester dus geen grote fouten maakte, ontstond er wel een gebrek aan vertrouwen rond hem. Volgens het rapport komt dat enerzijds door de publiciteit rondom de burgemeester, maar anderzijds is dat ook te wijten aan Heijman zelf. Het rapport stelt dat Heijman veel eerder openheid van zaken had kunnen geven. "Door die openheid op – in ieder geval voor anderen – cruciale momenten na te laten, heeft de heer Heijman zichzelf tekort gedaan", stelt Pheijffer. 

Volgens het rapport had Heijman niet hoeven opstappen als hij eerder openheid van zaken had gegeven. 

Lees het hele rapport over burgemeester Heijman (PDF)

Uit de krant