Afbeelding

Buurtbewoners: koopzondagen hebben vrees overlast bewezen

Algemeen

BUSSUM - De buurtbewoners rond de supermarkten aan de Koekoeklaan, Pr. Margrietplantsoen, Slochterenlaan en Landstraat hebben nog steeds veel problemen met de koopzondagen van de supermarkten aan hun straten.

De Bussumers verwachtten op voorhand al overlast van de koopzondagen. Hun angst wordt achteraf bewezen, zo stellen ze. "Je moet je voorstellen dat er zondags al vroeg mensen rondlopen. Dat merken we gewoon. Daarnaast gaat het om verkeers- en parkeeroverlast. Het geeft allemaal veel onrust. Dat het doordeweeks gebeurt snappen we wel, maar op zondag willen we gewoon een dag rust", zegt Herman Schoon namens de tegenstanders van Zondags Rust achteraf. "We hebben het gevoel dat de gemeente daar geen oog voor heeft."

Geen probleem met koopzondagen
De tegenstanders hebben over het algemeen geen probleem met het fenomeen koopzondagen. "We snappen dat het Bussumse centrum de deuren moet kunnen openen als ondernemers en bewoners daar ook achter staan. Voor onze buurten hebben we er problemen mee. Daar levert het vanzelfsprekend veel meer overlast op. Dat hebben we echt ervaren de laatste maanden."

Gemeente moet goed onderzoek doen
Na alles wat er de afgelopen week gezegd werd over de koopzondagen hopen de tegenstanders wel dat de proef nu nog doorgaat. "Dan kan de gemeente komende herfst goed en gedegen onderzoek doen door naar de resultaten en naar hoe bewoners over de koopzondagen denken te kijken. Het onderzoek dat nu gedaan is, was slecht. Er werd op rare momenten parkeerdruk gemeten, de enquête kon veel beter en zo hebben we nog enkele punten. Laat er nou gewoon een goed onderzoek komen en laat de gemeente straks alle belangen, ook de onze, goed afwegen. Pas dan kun je echt wat zeggen over steun voor de koopzondag. Als dan geconcludeerd wordt dat het wel werkt, zullen we er vrede mee hebben dat de koopzondagen doorgaan. Anders moet de gemeente er echt mee stoppen. Maar doe eerst eens écht goed onderzoek, daar kom je veel verder mee."

Uit de krant