2 juli 2013: Henk Heijman begint als burgemeester van Bussum. Vandaag dient hij zijn ontslag in.
2 juli 2013: Henk Heijman begint als burgemeester van Bussum. Vandaag dient hij zijn ontslag in.
Achtergrond

Burgemeester Henk Heijman was te zwaarbeschadigd

Politiek

BUSSUM - Het begon met vragen over zijn woonplaats en een stapel bonnetjes. En dan was er nog het verhaal dat een ex-wethouder van Oost-Gelre door hem bedreigd zou zijn. Een reeks incidenten kost Henk Heijman de kop als burgemeester van Bussum. Hoe zat het ook alweer?

Een maand geleden: Hart voor Bussum, GOP en Partij voor Bussum brengen aan het licht dat Heijman de afgelopen jaren onterecht vergoedingen zou hebben ontvangen om dubbele woonlasten te dekken. De burgemeester zou aanspraak hebben gemaakt op dat geld vanwege een onverkoopbaar huis. Het 'koophuis' blijkt echter een huurhuis. De raadsleden stellen dat de burgemeester hen daarover voorgelogen heeft. Daarnaast rekte de burgemeester de gemeentewet op door al veel langer ergens anders te wonen. 

Burgemeester zegt sorry
Na veel vragen van de gemeenteraad komy de burgemeester nog dezelfde dag met enkele antwoorden. De burgemeester maakt tevens excuses vanwege de ontstane ophef. De gemeenteraad neemt daar geen genoegen mee en komt wederom met een hele reeks vragen

Op non-actief
Een paar dagen later volgt crisisoverleg tussen burgemeester Henk Heijman, de gemeenteraad van Bussum en commissaris van de Koning Johan Remkes. Alles gaat om de vraag: hoe moet het nu verder? 's Avonds wordt bekendgemaakt dat de burgemeester zijn taken tijdelijk neerlegt. Er komt een onderzoek naar het handelen van de burgemeester. Dat onderzoek wordt gedaan door Marcel Pheijffer, zo wordt later bekendgemaakt. De hoogleraar deed eerder onderzoek naar de van corruptie verdachte ex-Gedeputeerde Ton Hooijmaijers. 

Nog meer
Als het onderzoek loopt, blijft het allesbehalve stil rond de burgemeester. Een fietsenmaker beschuldigt de burgemeester openlijk van diefstal. Maar het gaat nog verder: een ex-wethouder van Oost-Gelre, de gemeente waar Heijman eerder burgemeester was, beschuldigt Heijman van bedreiging. Volgens de bewuste wethouder, Jos Wolterink, zou Heijman gedreigd hebben hem 'kapot te maken'. De burgemeester zelf ontkent, maar neemt vanwege de toenemende negatieve publiciteit rond zijn persoon wel de bekende spindoctor Kay van der Linde in de arm. 

Vandaag: burgemeester stapt op
Vandaag bereikt de hele rel rond de burgemeester een climax: de burgemeester maakt bekend op te stappen en biedt zijn ontslag aan. De rel heeft hem te zwaar beschadigd. 

Alles nog eens nalezen? Bekijk het dossier over de rel rond de burgemeester

Uit de krant