Het leven lacht schoenmaker Ronald de Weert weer toe

Algemeen

BUSSUM - Het was een bewogen jaar voor de Bussumse schoenmaker Ronald de Weert (54), maar het leven lacht hem weer toe: hij heeft de zo gewenste donornier gevonden. "Je mag het best een wonder noemen", zegt dochter Ginger (24).

De Bussumse deed afgelopen zomer een oproep om aandacht te vragen voor de zoektocht van haar vader. Het leven van haar vader stond toen al op z'n kop. Terwijl hij eerder een druk baasje was en van alles deed, had De Weert toen na een paar traptreden al het gevoel een marathon te hebben gelopen. De reden: door kanker werkte zijn nier nog maar voor een kwart. Het bleek twee voor twaalf. Er moest een ander orgaan komen om hem een langer leven te geven. Een lange zoektocht volgde.

Enkele maanden geleden volgde het verlossende telefoontje. "Er nam een vrouw contact met ons op nadat ze het verhaal over mijn vader had gelezen. Ze vertelde dat ze erg geraakt was door hoe we onze vader probeerden te helpen en wilde op haar beurt ons graag helpen. Enkele onderzoeken later bleek dat dat kon en dat mijn vader geopereerd kon worden. Dan kun je wel schreeuwen van geluk."

Spannende maanden
Vooral de afgelopen paar maanden waren erg spannend voor Ronald. "We moesten afwachten of het allemaal zou werken en of de nier niet afgestoten zou worden. Het bleek al snel goed te gaan. Mijn vader heeft nu alweer 80 procent nierfunctie. En dat is veel beter dan we hadden durven dromen."

Het gaat nu weer goed met De Weert. "Heel erg goed zelfs. We hebben echt onze vader weer teruggekregen, de vader die we de afgelopen acht jaar eigenlijk niet meer hadden door zijn toestand en alle ellende. Het maakt ons heel erg dankbaar."

De Weert laat weten vooral de vele betrokkenen te bedanken voor de steun de afgelopen maanden. "Heel veel mensen hebben gereageerd toen ze hoorden wat er aan de hand was. We hebben heel veel bloemen en kaarten gehad en voelden ons daardoor heel erg gesteund. We willen al deze mensen daar graag voor bedanken."

Uit de krant