Hart voor Bussum en GOP: klacht naar Plasterk

Politiek

BUSSUM - Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij hebben lange tijd geprobeerd de zaak rondom de burgemeester aan te kaarten. Doordat ze bij de commissaris van de Koning nul op het rekest kregen, hebben ze bij de meerdere van Johan Remkes, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse zaken, een officiële klacht ingediend.

René Sweijen van HvB legt uit wat er is gebeurd. "Maandenlang hebben wij getracht de woonplaatsvereiste van de burgemeester aanhangig te maken. Eerst binnen de raad. Met dit soort integriteitszaken is het niet mogelijk de burgemeester direct te confronteren. Je gaat dan eerst naar zijn baas, in dit geval de heer Remkes, de commissaris van de Koning. Die bepaalt vervolgens of we het wel of niet goed hebben gezien. De commissaris is ook degene die bepaalt of er dan eventueel een onderzoek moet komen."

Partijen liepen tegen dichte deuren
Tot zover de theorie, in de praktijk liepen deze Bussumse oppositiepartijen tegen dichte deuren aan. "Het was gewoon niet mogelijk om de situatie aan te kaarten, want Remkes weigerde keer op keer een gesprek. Wij probeerden het onderwerp al sinds januari op de agenda te zetten. Op een gegeven moment houdt het dan op. Wij kwamen niet verder. Wij hebben juist geprobeerd om ons aan de regels te houden zonder de integriteitscode te schenden. Maar dat werkte dus niet. Wij zijn daar best boos over", vertelt Sweijen. "Vandaar onze klacht naar Plasterk." Hij laat ook weten dat het burgemeester Henk Heijman zelf was die besloot de media in te lichten en het nieuws over zijn woonplaats naar buiten bracht.

Uit de krant