Bussum moet Van Gogh-dorp worden

BUSSUM - Bussum moet komende zomer een beetje omgetoverd worden tot 'Van Gogh-dorp'. Er wordt een plan gemaakt om aandacht te gaan besteden aan het Van Gogh-verleden van Bussum.

De plannen komen voor het grootste deel op conto van Antoon Bruggeling. De Naarder kwam met het plan toen hij onlangs het boek 'Onvergetelijke Bussumers' van Paul Schneiders las. Hij stuitte op het verhaal van Jo Bonger, de vrouw van Theo van Gogh  (de broer van Vincent van Gogh) die woonde in Villa Helma aan de Koningslaan 4 in Bussum. "Ik las dat deze Jo jarenlang haar hele villa vol had staan met alle schilderijen van haar zwager Vincent van Gogh. Het was een pakhuis voor tientallen doeken van haar man. Kortom, het is dus dankzij deze Bussumse mevrouw dat Vincent van Gogh zo groot is geworden. Toevallig is 2015 het Vincent van Goghjaar. We herdenken in juli zijn 125ste sterfdag. Ik dacht direct: waarom wordt hier niets mee gedaan?"

Werkgroep aan de slag
Bruggeling benaderde met deze vraag Mirjam en Norwin Mulder van het KunstCaffe Bussum. Samen met Klaas Oosterom van de Historische Kring en tuinarchitecte Jolanda Vreeken vormen ze de werkgroep. De komende tijd wil de werkgroep zich inzetten om iedereen te laten weten dat er een link was tussen Bussum en Van Gogh. "We willen bijvoorbeeld grote doeken ophangen in het centrum met werken van Van Gogh. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op het Julianaplein, het station, het Spant of andere bekende plekken. Een ander idee is om winkeliers te vragen iets van Van Gogh in hun etalage op te hangen. Een vaas met zonnebloemen of een prentje, dat hoeft niet groots te zijn."

Er wordt nu nog gezocht naar sponsors. 

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten