Afbeelding

Kamer stemt volgende week over fusie: welke kant kan het nog op?

Politiek

BUSSUM - De Tweede Kamer hakt volgende week de knoop door over de fusie.

Afgaande op het debat van afgelopen week bestaat er een grote kans dat men 'ja' zegt tegen het plan. Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, D66, CU/SGP en GroenLinks bleken na het debat achter de fusie van Bussum, Naarden en Muiden te staan. Alleen SP en PVV vertelden nog na te denken over hun standpunt. 

Als de Tweede Kamer straks gestemd heeft over het wetsvoorstel, gaat het plan door naar de Eerste Kamer. De Eerste Kamer moet eveneens haar zegje doen. Verwacht mag worden dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel toetst op het veelbesproken draagvlak onder de gemeenten. Vooral op dat punt zou er nog wel eens wat kunnen gebeuren. 

Nog geen sprake van draagvlak
De Bussumse gemeenteraad stelde een week geleden nog dat er geen draagvlak voor de fusie meer bestaat, als er geen betere maatregelen worden genomen om de geldproblemen op te lossen. Als voornaamste punt werd de restschuld genoemd. Dat probleem staat nog steeds. De raadsleden reageerden daar donderdag teleurgesteld over. Volgens hen had ook dat probleem opgelost moeten worden. Het zorgt er al met al voor dat van echt draagvlak nog geen sprake is.

Het wordt de vraag wat de Eerste Kamer daar straks mee doet. Het kan nog twee kanten op. Pas als de Eerste Kamer ook 'ja' zegt tegen het wetsvoorstel, gaat de fusie echt door.

Hart voor Bussum heeft al laten weten de Eerste Kamer aan te gaan spreken over het wetsvoorstel. 

Uit de krant