Afbeelding

Terug naar twee sporen, wel meer verkeer

Algemeen

BUSSUM - Er gaan straks nog maar twee sporen door Bussum, maar daar gaat wel meer en vooral sneller treinverkeer overheen. Dat plan hebben spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. De plannen werden woensdag gepresenteerd aan raadsleden. Het gaat om plannen voor 2022.

Het weghalen van sporen heeft vooral voordelen. Vooral voor de spoorwegovergangen van Bussum. Terwijl deze nu een groot deel van het uur gesloten moeten worden voor passerend treinverkeer, moet dat straks beter gaan door sporen weg te halen en het spoor beter te benutten. Hoe langer de spoorwegovergangen gewoon open kunnen, hoe beter het verkeer doorstroomt. Dat zorgt nu nog vaak voor problemen. 

Toename verkeer levert zorgen op
Maar de avond leverde de raadsleden ook zorgen op: er gaan straks wel meer treinen over de Bussumse sporen en er wordt ook nog eens sneller gereden: tot 130 km/u. Er waren vooral zorgen over het gevaar dat dat op zou kunnen leveren langs het spoor, maar ook over het kabaal dat het spoorverkeer maakt. Dat laatste levert overlast op voor omwonenden. Er werd de raadsleden beloofd dat alles goed onderzocht zal worden.

Geen geld voor verlaagd spoor
Voor Bussum zouden de gemaakte plannen de al langer bestaande spoorproblemen deels oplossen. Het spoor door Bussum verlaagd aanleggen zou alle problemen helemaal oplossen, maar daarvoor wordt de komende jaren vooralsnog geen cent gereserveerd, zo klonk het nogmaals.

Verder aan de slag met plannen
ProRail en NS gaan de plannen nu verder uitwerken. De raadsleden worden op de hoogte gehouden.

Uit de krant