Afbeelding

Mag de Bussumse brandweer uitrukken met twee man?

Algemeen

BUSSUM - Mag de Bussumse brandweer met twee man blijven uitrukken naar een brand? In de Tweede Kamer wordt woensdag gepraat over de wet die de inzet van het Snel Interventie Voertuig (SIV) mogelijk maakt.

In Bussum wordt sinds 2011 uitgerukt met de nieuwe methode. Twee brandweermannen gaan in een klein busje als eerste naar de brand, de overige vier volgen in de normale brandweerwagen.

Zes manschappen
Vroeger was de inzet van tankautospuiten met zes man (de TS6) de standaard. Zodra er een brandmelding was, werd er uitgerukt met wagen met een bevelvoerder, een chauffeur/pompbediende en vier manschappen.

Bussum loopt voorop
Bussum liep in 2011 voorop met de invoering van de nieuwe uitrukmethode. Snel daarna begon het korps van Weesp ook te werken met dezelfde methode. 

Brandweer tevreden
Met de nieuwe manier van uitrukken is de brandweer beduidend sneller bij de brand, zo claimt de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek. De brandweer was zelf eveneens meer dan tevreden. Toenmalig burgemeester Milo Schoenmaker noemde de proef met de methode al na een jaar een succes

Tegenstanders
Maar er is ook kritiek. Zorgen zijn er over de veiligheid van de brandweermensen: twee man kunnen te weinig uitrichten, zo zeggen de vakbonden en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV). Ook de Bussumse oud-brandweercommandant Carl Gerkens heeft al langer zorgen over de veranderde uitrukmethode en trok al enkele keren aan de bel over de gevaren daarvan. 

Opstelten
In de Tweede Kamer verdedigt minister Ivo Opstelten vandaag de nieuwe wet die de invoer van het Snel Interventie Voertuig straks officieel mogelijk maakt. 

Lees meer over dit onderwerp en het Kamerdebat bij de NOS.

Uit de krant