Afbeelding

Gemeenteraad reageert fel op stap Hart voor Bussum

Politiek

BUSSUM - De Bussumse gemeenteraad reageert over het algemeen fel op de stap van Hart voor Bussum om te stoppen met het fusieproces. 

De VVD noemt de stap van Hart voor Bussum 'potsierlijk' en 'voorbarig'. "Ze hebben al vanaf het begin gezegd dat ze geen verantwoordelijkheid willen dragen voor de fusie. Ze waren al tegenstander voordat er stukken op tafel lagen zoals een wetsvoorstel en verduidelijking van de minister. Ze weten dus nog niet eens waar het over gaat. Wij vinden dat de fusie dringen nodig is en het dan ook onverantwoord is om geen voorbereidingen te treffen voor een bestuurlijke fusie die zeer waarschijnlijk per 1 januari 2016 in gang wordt gezet", zegt Hugo Bellaart (VVD).

Stap onverstandig en on-democratisch
Naast de VVD reageren ook de PvdA, CDA, D66 en de GOP fel op de stap van hun mederaadsleden van Hart voor Bussum. Pieter Hoekstra (PvdA) noemt het onverstandig, ondemocratisch en onbehoorlijk. Lodewijk Zweers (CDA) noemt het jammer, maar niet verrassend. Jan Kwekkeboom (GOP) meent dat Hart voor Bussum geen verantwoordelijkheid neemt. Gerben Stuik (GL) vindt het niet geheel onverwachts. "Het is beter je krachten te bundelen. Als ze in hun eentje willen opereren, dan slaan ze de plank mis. Ze doen hun kiezers hiermee te  kort. Ik denk dat het een tactische move is richting de kiezers. Ze willen laten zien dat ze zogenaamd de enige partij waren die hebben gewaarschuwd voor de financiële gevolgen van een fusie, maar dat is niet correct. Ook wij hebben dat steeds geroepen en we staan helemaal niet zo ver van elkaar af."

Hart voor Bussum moet raadszetels opgeven
Loek Schmidt (D66) gaat nog een stap verder en noemt de stap van Hart voor Bussum 'een schande voor de democratie'. "Je kunt een andere mening hebben, maar je moet je niet aan het proces onttrekken. Je doet nu niet meer mee, maar je kiezers verwachten juist dat je wel meedoet. Ze worden er ook voor betaald als raadslid. Ik vind dat ze hun raadszetels moeten opgeven voor iemand die wel het geluid van de Bussumse burgers wil laten horen."

Burgemeester betreurt het
De burgemeester betreurt de stap van Hart voor Bussum en hoopt dat fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets gaat heroverwegen. "De partij heeft zich hiermee buiten de democratische orde gesteld. Dat is niet alleen slecht voor de democratie, maar is ook niet in het belang van de Bussumers en met name de Bussumers die Hart voor Bussum in de raad vertegenwoordigt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant