Afbeelding

VVD vraagt aandacht voor doorberekenen schuld

Politiek

BUSSUM - Het zou zomaar kunnen dat Naarders en Bussumers alsnog geld moeten ophoesten om een schuld van de gemeente Muiden af te betalen. Te gek voor woorden, zo meent de VVD. De partij heeft aandacht gevraagd voor de eventuele gevolgen van het samengaan met Muiden.

Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat een gedeelte van de schuld van de gemeente Muiden, een bedrag van 4 miljoen euro, moet worden terugbetaald door de te vormen gemeente Gooise Meren. Muiden heeft dat geld geleend van het gemeentefonds en moet dat terugbetalen. Daar begint Muiden dit jaar mee, maar na de fusie blijft nog een groot deel over. De schuld wordt terugbetaald door het verhogen van gemeentelijke belastingen zoals de OZB.

Terugbetalen
De VVD stelt dat na de fusie, omdat Naarden en Bussum de meeste bewoners hebben, het bedrag vooral wordt terugbetaald door Naarders en Bussumers. "Dat gaat veel te ver", meent Hugo Bellaart van de VVD. "Men heeft ons gevraagd om Muiden te helpen en toen is het een en ander toegezegd. Er werd de afgelopen jaren steeds gezegd dat de gemeente Muiden 'schoon' opgeleverd zou worden en dat de te vormen gemeente geen schulden meer zou hoeven aflossen. Er werd door Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland steeds gezegd dat het probleem zou worden opgelost. Daar merken we vooralsnog echter amper wat van. Het heeft er alle schijn van dat Naarders en Bussumers alsnog meebetalen. Daar moet wat aan gebeuren."

Vragen
De VVD vroeg afgelopen december al aandacht voor het probleem toen de gemeenteraad vergaderde. De burgemeester gaf toen aan dat de fusiestuurgroep ook al vragen had gesteld. Er wordt nog gewacht op antwoorden.

Uit de krant