Afbeelding
2014

Jaarbeeld van Bussum: juli

Algemeen

BUSSUM - Wat begon als een warme zomerse dag, werd een zwarte dag voor heel Nederland: boven Oekraïne wordt de MH17 beschoten met een raket. Het toestel crasht, 298 mensen komen om. Nederland rouwt. 

De avond van de ramp worden op beelden al snel paspoorten getoond van slachtoffers. Er wordt geschokt gereageerd als er paspoorten worden getoond met namen van bekenden en plaatsnaam Naarden. De volgende ochtend wordt het zeker: aan boord zaten een Naarder moeder en haar dochters. Er gaat een schokgolf door Naarden en Bussum. De gemeenten leven mee met de nabestaanden en dan vooral met de vader van de slachtoffers, een Bussumer. De omgekomen Naarders hadden sterke banden met Bussum. Door school en door de hockeyclub. 

Daags na de ramp hangen veel vlaggen halfstok. Een week later komt een groot deel van de slachtoffers aan op Nederlandse bodem. Nederland, en Naarden en Bussum, rouwen

Bussum loopt onder na forse regenval
Een paar warme zomerse dagen, maar bovenal veel regen. Bussum loopt onder water deze maand. Eerst zorgt een forse wolkbreuk 's ochtends al voor ondergelopen straten, later op de dag was het helemaal raak. Na weer een wolkbreuk staat een groot deel van het centrum onder water. De wegen werden onbegaanbaar door de vele regen en de kelder van het gemeentehuis staat helemaal blank. Daarnaast stond ook parkeergarage Brediusdam lang onder water. De brandweer moest er aan te pas komen om de garage en de straten leeg te pompen. Het duurt lang voordat alle schade kan worden opgemeten. 

Gewapende overval op supermarkt
Een gewapende man pleegt een overval op supermarkt Attent aan de H.K. Onnesweg. De man stormde even voor half elf door de deur van de supermarkt en bedreigde een vrouw achter de kassa met een vuurwapen. Een medewerker loopt zelfs een hoofdwond op na een handgemeen met de dader. De dader slaat daarna op de vlucht. 

Eerste plannen voor koopzondagen
De eerste plannen voor het openen van supermarkten en andere zaken op zondag worden vormgegeven. Er gaat snel een voorstel naar de gemeenteraad. Het gemeentebestuur van Bussum gaf een maand eerder al aan open te staan voor het openstellen van de zaken op zondag. Voorwaarde was wel dat er draagvlak was onder de ondernemers.

Uit de krant