Afbeelding

Gedwongen werk straks slechts voor enkele gevallen

Politiek

BUSSUM - Het plan om Bussumse werklozen met een bijstandsuitkering gedwongen te laten werken geldt straks alleen voor enkele gevallen. Dat heeft de gemeenteraad maandag besloten. 

De gemeenteraad vergaderde afgelopen week nogmaals over de Participatiewet. Deze wet stelt dat werklozen met een bijstandsuitkering straks gedwongen vrijwilligerswerk of aan mantelzorg moeten doen. De wet noemt dat een tegenprestatie. Wanneer een persoon geen werk doet, kan er worden gekort op de uitkering. 

Maandag werd bepaald dat de regels straks gaan gelden voor enkele gevallen. Op voorspraak van GroenLinks werd besloten dat bijstandsgerechtigden die perspectief hebben op werk of bezig zijn met een re-integratietraject vrijgesteld worden. Verder worden mensen die nog geen uitzicht hebben op werk gestimuleerd in plaats van verplicht om maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten. Alleen wanneer de stimulerende aanpak niet heeft gewerkt en andere instrumenten niet effectief zijn gebleken, kan een tegenprestatie worden verplicht.

Uit de krant