Afbeelding

'Ga maar eens in zo'n gekkenhuis controleren wie wat drinkt'

Cultureel

BUSSUM - Beschonken jongeren in Café de Koperen Kraan, een telefoontje van de ouders en de burgemeester die een correctiemaatregel oplegt. De Koperen Kraan moest vanwege de gebeurtenissen op 27 september de deuren een weekend al om middernacht sluiten. Het was de eerste keer dat de burgemeester deze 'correctiemaatregel' oplegde. De reden: 'Op die avond werd de volksgezondheid in gevaar gebracht en de openbare orde dreigde verstoord te worden'.

Voor alle duidelijkheid: Café de Koperen Kraan heeft géén disciplinaire straf gekregen. Bij controle zijn geen jongeren onder 18 jaar betrapt op het drinken of bestellen van alcoholische versnaperingen. "Geen straf?", grimlacht eigenaar Pieter Baaij, "maar het heeft wel een hoop omzet, dus geld, gekost. Twee avonden, twee maal zo'n 160 man binnen van middernacht tot een uur of vier. Tel uit je winst!"

Is het dan niet veel handiger om jongeren onder 18 jaar gewoon niet toe te laten, dat voorkomt toch dit soort problemen? "Nee, ik heb besloten om de minimumleeftijd te verhogen tot 17 jaar, sinds de nieuwe alcoholwet (alcohol vanaf 18 jaar) is ingevoerd. En dat met name, omdat er toen een grote groep jongeren van 16 jaar en ouder was die hier vaak kwam, maar door de nieuwe wet ineens niet meer mocht drinken". Baaij is dan ook volstrekt niet te spreken over het feit dat er voor deze groep geen overgangsregeling is ingesteld.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant