Afbeelding

Lustrum Spieghelavonden met Herman Pleij

Cultureel

BUSSUM - Alweer vijf jaar lang vormt de Spieghelkerk het decor voor de inmiddels beroemde Spieghelavonden. De allereerste editie, op 14 januari 2010, was in handen van de Bussumer Herman Pleij. Daarna volgden vele succesvolle edities. Het eerste lustrum wordt gevierd op 25 september en opnieuw is Pleij te gast.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde en geeft een lezing met de veelbelovende titel: 'The Dutch Uncle'. Dat betekent vrij vertaald: de botte Hollander, een begrip dat stamt uit de late middeleeuwen. Het werd en wordt in het buitenland vaak gebruikt ten aanzien van Nederlanders. Pleij: "Zelfs Erasmus, de man van het relativeren, werd door al zijn vijanden uitgemaakt voor botte Hollander. Nu zien we in Erasmus een vrije denker, de grootste filosoof ooit." Pleij gaat tijdens zijn lezing in op de oorsprong van dit begrip.

De Spieghelavonden vinden plaats in de Spieghelkerk aan de 's-Gravelandseweg 34 in Bussum. De avonden starten om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij onder meer Boekhandel Los en de Openbare Bibliotheek en op de avond zelf in de Spieghelkerk. 

Lees verder in het BussumsNieuws

Uit de krant