Afbeelding
Live

Naardense zusjes worden begraven

Algemeen

BUSSUM - Meer dan een maand na het neerstorten van de vlucht MH17 worden vandaag de Naardense zusjes Fleur, Sophie en Bente van der Meer begraven. De zusjes worden vandaag herdacht met een eredienst in de Bussumse Koepelkerk. Verwacht wordt dat daar zo'n 750 mensen plaatsnemen. Voor de deur van de kerk staat een groot scherm zodat ook andere belangstellenden alles kunnen volgen. Na afloop volgt er een lange tocht naar de begraafplaats aan de Valkeveenselaan. 

[15:48] De tocht gaat stapvoets verder. We sluiten deze liveblog af.

[15:46] Een beeld van de tocht. Nu op de Bollelaan.

[15:23] Er lopen honderden mensen mee met de tocht naar de begraafplaats. 

[15:17] De tocht naar de begraafplaats vertrekt. De zusjes en hun moeder worden naast elkaar begraven. De begraafplaats wordt vandaag verder afgesloten voor belangstellenden.

[15:12] De tocht naar de begraafplaats gaat over de Brinklaan, Brediusweg, Oud Blaricummerweg, Bollelaan, Flevolaan, Naarderstraat tot aan de Valkeveenselaan. De wegen en enkele aangrenzende straten worden afgesloten voor verkeer. 

[15:08] De tocht gaat zo vertrekken. 

[14:58] De mensenmassa staat klaar om te vertrekken. Een grote groep mensen zal straks meelopen. 

[14:52] Voor de kerk staan mensen te wachten. Veel bezoekers van de kerk hebben bloemen meegenomen.

[14:47] Voor de deur van de kerk wordt ondertussen een erehaag gevormd door de belangstellenden. De kisten van de zusjes zullen straks naar buiten worden gedragen en op koetsen gezet. Daarna volgt de tocht naar de begraafplaats. 

[14:46] De dienst wordt afgesloten met een optreden van rapper Diggy Dex en zangeres Julia van der Toorn. Ze spelen het nummer 'Liever!'.

[14:41] "Het leven is een feestje. Zo zagen de zusjes het leven ook", wordt er verteld.

[14:38] De eredienst is bijna afgelopen. Het slotwoord wordt nu gehouden. 

[14:34] Voor de kerk komen nog steeds mensen aanlopen. Ze gaan straks meelopen met de tocht naar de begraafplaats. 

[14:29] Er wordt weer muziek gespeeld. Nu 'Can I have this dance?' van de film High School Musical. Klasgenootjes van Sophie mogen kaarsjes aansteken.  

[14:26] Een groepje vriendinnen van Sophie komt nu naar voren om te spreken. 

[14:23] Een groot deel van de kerk geeft gehoor aan de oproep om mee te dansen. Er wordt volop gedanst en gesprongen. Erg ontroerend voor de bezoekers voor de deur van de kerk. 

[14:22] Na de toespraak wordt het nummer 'Rather be' van Clean Bandit gespeeld. De bezoekers mogen meedoen en dansen. Een groepje kinderen heeft zelfs een dansje ingestudeerd.

[14:19] Een groepje vriendinnen van Fleur komt nu naar voren om te vertellen. 

[14:18] Voor de kerk staan nog steeds veel mensen. 

[14:17] Na de voordracht van Renske wordt muziek van 'Kinderen voor Kinderen' gedraaid. De kinderen in de kerk zingen mee.

[14:15] Het woord wordt nu gevoerd door Renske, een vriendin van Bente. Ze heeft een verhaal geschreven en draagt dat voor. 

[14:13] Voor de kerk komen de koetsen aan. Na afloop van de eredienst worden de kisten van de zusjes op deze koetsen gezet, waarna de koetsen en de bezoekers naar de begraafplaats aan de Valkeveenselaan lopen. 

[14:10] Klasgenootjes van Fleur mogen een kaarsje branden.

[14:08] Na een korte speech leest Van Seumeren voor uit het boek 'Kikker en Haas' van Max Velthuijs. Het verhaal gaat over een dode vogel. Achter Van Seumeren worden de prenten van het boek getoond. 

[14:06] Van Seumeren vertelt: "Ik schrijf herinneringen aan de meisjes op een briefje. Die doe ik vervolgens in een doosje. Dan kan ik er altijd een briefje uitpakken als troost."

[14:04] John van Seumeren, de directeur van de Minister Calsschool, voert nu het woord.

[14:01] Zangeres Julia van der Toorn gaat nu optreden. Ze speelt 'Cups' van Anna Kendrick. Ze vertelt dat ze gaat proberen om er toch een beetje wat vrolijks van te maken en vraag de bezoekers om vooral mee te doen. Toch spreekt de tekst van het liedje, 'You're gonna miss me when I'm gone', boekdelen.  

[13:58] De mentor toont meerdere foto's.

[13:54] Marion Roerink van het St. Vituscollege neemt nu het woord. Ze was de mentor van Sophie op school en gaf haar les.

[13:48] Het nummer 'Pak maar m'n hand' van Nick en Simon wordt gespeeld. Ondertussen mogen klasgenootjes van Bente kaarsjes aansteken.

[13:45] Twee nichtjes en een neefje van de zusjes spreken nu. Ze vertellen dat ze vele feestdagen en skivakanties samen hebben doorgebracht en halen herinneringen op. 

[13:43] Voor de kerk regent het ondertussen een beetje. Het weerhoudt de mensen niet om te blijven kijken. 

[13:38] Tussendoor wordt passende muziek gedraaid. Na de toespraak van oma Truus van der Meer volgt een nummer van John Mayer. Straks zullen rapper Diggy Dex en de Bussumse zangeres Julia van der Toorn optreden. 

[13:28] De oma van de zusjes, Truus van der Meer, komt naar voren om een toespraak te houden. 

[13:26] Rapper Diggy Dex treedt op met het voor de zusjes geschreven nummer 'Sterren Tellen': "Ik tel de sterren voor Fleur, ik stel de sterren voor Bente. De sterren voor Sophie. Als je wilt, want ik ben er."

[13:15] De vader van de zusjes, Peter, voert het woord en vertelt over het leven van zijn dochters.

[13:11] 'Make you feel my love' van Adele wordt gedraaid. Straks zal de vader van de zusjes het woord voeren. Hoewel de moeder van de zusjes morgen pas begraven wordt, wordt er nu ook al aan haar gedacht.

[13:10] De Koepelkerk wordt tot op de laatste stoel gevuld door bezoekers. Vanwege de grote drukte moeten er zelfs mensen staan. Ook voor de kerk staat een grote groep mensen. 

[13:08] De Koepelkerk staat vol met bloemen. Centraal staan de kisten van de zusjes, waarop ook grote bloemstukken staan. 

[13:06] Er worden kaarsen aangestoken.

[13:05] Heuvelman: "Het wordt vandaag een dag met een traan, maar ook zeker met een glimlach omdat mooie belevenissen levend zullen blijven."

[13:03] Ds. Lennart Heuvelman voert het woord. "We herdenken vandaag 3 lieve en bijzondere kinderen", zegt de voorganger.

[13:00] De eredienst voor de zusjes gaat van start. 

[12:55] Waar de kerk steeds voller stroomt, staan er voor de kerk ook al zeker honderd mensen. Op het grote scherm voor de kerk, waar straks de eredienst gevolgd kan worden, worden nu foto's van de zusjes en hun moeder getoond. 

[12:53] Er komen nog steeds meer mensen aan. De klokken van de kerk luiden. 

[12:47] Naarden en Bussum leven al weken erg mee met de nabestaanden. Een week geleden kwamen honderden mensen naar een ontroerende stille tocht in Naarden om de slachtoffers te herdenken. Er werden na afloop vele bloemen gelegd. 

[12:43] Veel schooljeugd loopt naar de kerk. Het gaat veelal om klas- en schoolgenootjes van de zusjes. 

[12:38] Er werd de afgelopen dagen opgeroepen om vooral 'casual' gekleed te komen naar de kerk. De meeste mensen hebben daar gehoor aan gegeven. Enkele jongere bezoekers dragen ook een zogenaamd 'loom-bandje'. Ook dat was een wens van de nabestaanden. 

[12:35] De kerk stroomt vol. Veel mensen komen naar de kerk toe, van jong tot oud. 

[12:32] Voor de kerk staat alles klaar. Een half uur geleden kwamen de eerste mensen al aan, waardoor het steeds drukker wordt. 

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief