Afbeelding

Sportclubs nemen alcoholgrens vaak niet zo nauw

Algemeen

BUSSUM - Sportclubs in deze regio houden zich nog lang niet altijd aan de Drank- en Horecawet. Dat blijkt uit een steekproef van de GGD. In meer dan de helft van de gevallen kregen jongeren onder de 18 jaar alcohol mee.

De GGD huurde een aantal 17-jarigen in. Ze bestelden zo'n 100 keer een alcoholische drank in met name voetbal-, hockey- en tenniskantines in diverse gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. In 58% van de gevallen kregen ze alcohol mee. Elke kantine werd twee keer bezocht. Sportkantines vragen wel steeds vaker naar ID's. 

Bussum en Naarden
In de gecontroleerde kantines in Bussum ging het in 63% van de gevallen mis. Dat is het op één na hoogste foutmarge in de regio, maar volgens de GGD is het gemeentelijke cijfer niet representatief. In Naarden was de foutmarge 50%.

Jonger
Bij de vorige controles was de leeftijdsgrens 16 jaar, nu 18 jaar. Om een vergelijking mogelijk te maken zijn er ook 15-jarigen op pad gestuurd. Hier ziet de GGD een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar toch nog altijd 40% van de 15-jarigen kreeg alcohol mee. 

Alle bezochte sportkantines zijn van het resultaat op de hoogte gebracht. 

Uit de krant