Alfred Slomp vertelt over consuminderen.
Alfred Slomp vertelt over consuminderen. Foto: Jacomette de Blois

Workshop God in de supermarkt: ‘Beter inconsistent goed doen, dan consequent fout’

Algemeen

BUSSUM - Schrijver Alfred Slomp liet tijdens zijn workshop ‘God in de supermarkt’ zien dat er een groot verschil is tussen wat wij vinden en hoe we kiezen als consument in de supermarkt. Men vindt dierenwelzijn, eerlijk loon en milieu belangrijk, maar kopen we ook zo? Dat is de vraag die werd besproken tijdens de avond bij Trefpunt bij Bosshardt op 22 mei in Bussum. 

“Alfred Slomp heeft ontdekt hoe enorm vaak de Bijbel spreekt over sociale gerechtigheid en verantwoordelijkheid voor de natuur.Als (gelovig) mens weet je eigenlijk wel wat je te doen staat. Door confronterende filmpjes te laten zien, maar ook door ontdekkende vragen liet hij de aanwezigen kleur bekennen. Wat bepaalt onze keuze voor producten? De prijs, de smaak, het milieu?”, aldus Jacomette de Blois van de organisatie. 

Wat helpt?

“Gigantische voedselverspilling in onze westerse wereld, de beelden en cijfers shockeerden. Het gesprek was eerlijk. Wat belandt er in onze eigen kliko?Eerlijke productie en leefbaar loon? Momenteel zijn er meer slaven op de wereld die voor ónze consumptie werken, dan in de hoogtijdagen van de slavernij. De ‘hamvraag’ is hoe kunnen we als consumenten in de klimaatcrisis een verschil maken en de CO2- uitstoot omlaag brengen. In ieder geval is plantaardiger eten een absolute aanrader. Veel minder vlees en zuivel en veel meer bonen op het menu. Doe vooral boodschappen op de fiets, een auto is echt geen winkelwagentje!”, meent zij. 

Al met al blijkt dat verantwoord boodschappen doen een opgave is, maar we kunnen consumeren en consuminderen om de wereld groener en rechtvaardiger te maken. Beter inconsistent goed doen, dan consequent fout.Een mooie inspirerende avond, alle nieuwsgierigen zijn wijzer geworden!”, besluit Blois.

Uit de krant