Afbeelding

Plan Hart voor Bussum afgewezen, Wallenburg gaat eerst praten

Algemeen

BUSSUM - Voordat er verder onderhandeld wordt over een raadsakkoord gaat René Wallenburg (CU) eerst met alle partijen afzonderlijk praten. Op basis van inhoudelijke punten van partijen gaat hij kijken waar de meest logische coalitie ligt en hij zal een voorstel doen voor het proces om tot de formatie te komen.

Voortrekker Hart voor Bussum presenteerde vlak voor het weekend een plan om te gaan praten met raadsleden en burgers om de punten voor het raadsakkoord samen te stellen. Dat plan had onvoldoende steun. VVD, PvdA en GroenLinks hadden vooral moeite met de wijze waarop inwoners en stakeholders konden inspreken. Dat vonden zij „quasi-democratie". Zodra Wallenburg de gesprekken heeft afgerond, komt men weer samen. 

Ook opvallend was dat D66 aangaf niet samen met Hart voor Bussum in een nieuw college te willen. D66 verwees naar de turbulente periode van de afgelopen tijd waarbij toenmalig fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets overstapte naar Hart voor Bussum. 

Hart voor Bussum kreeg een week geleden het stokje van de VVD overgedragen om tot een raadsakkoord te komen. Dat gebeurde nadat een raadsakkoord van de VVD met D66, PvdA, GL en de GOP afketste. Hart voor Bussum opperde al snel om René Wallenburg als informateur aan te stellen. 

Uit de krant