Soms heeft een jongere uitleg nodig over hoe hij moet koken.
Soms heeft een jongere uitleg nodig over hoe hij moet koken. Foto: Kamers met Aandacht

Kamers met Aandacht helpt kwetsbare jongeren mooie stap te zetten naar volwassenheid

Algemeen

REGIO - Stichting Kamers met Aandacht zoekt samen met gemeenten en (jeugd)zorgaanbieders kamers in de particuliere sector. Sinds vorig jaar is de Stichting ingekocht door de gemeenten Regio Gooi & Vechtstreek. 

Deze week is bijvoorbeeld een handtekening gezet onder het tijdelijk huurcontract tussen een jongere van Syrische afkomst en verhuurders in Naarden. “We zijn dolblij dat het gelukt is”, meldt woordvoerder Sabine Weck. “We zouden echter graag nog meer kwetsbare jongeren een mooie stap laten zetten richting hun volwassenheid.”

Kamers van Aandacht richt zich op kamerbemiddeling voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die op eigen benen willen staan, maar weinig tot geen sociaal vangnet hebben. Dit zijn vaak jongeren die nu in een verblijfsvoorziening of bijvoorbeeld een pleeggezin wonen, en daar anders zouden blijven zitten.

Minimaal een jaar

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande, bij een ouder echtpaar thuis of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is. Voorwaarde is wel dat de kamer voor minimaal een jaar wordt verhuurd en de huurprijs niet hoger is dat het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

De jongere krijgt begeleiding van de betrokken hulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn/haar woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder en/of van inwonende huisgenoten. De jongeren zijn op hun beurt ook bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, even oppassen, de hond uitlaten of boodschappen halen. Zo ontstaat er voor beiden een win-win situatie.

Zorgvuldige match 

De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. De bedoeling is dat zij, na een periode van aandacht van een verhuurder en ambulante begeleiding van een zorgaanbieder, voldoende vaardigheden en netwerk hebben om helemaal zelfstandig te wonen.

Heeft u een kamer vrij? Meer informatie vindt u hier.

Uit de krant