Wilma Goudberg-Van Mourik.
Wilma Goudberg-Van Mourik. Foto: Brandweer

Wijkbrandweervrouw Wilma Goudberg: ‘Ik kijk altijd naar een vrije vluchtweg’

Algemeen

GOOISE MEREN - Rookmelders zijn sinds kort verplicht, maar waar plak je ze nu? Waarom is dit zo belangrijk? Met deze en andere vragen kunnen inwoners niet alleen terecht op www.rookmelders.nl, maar ook bij één van onze wijkbrandweermannen en -vrouw. Na een korte coronastilte zijn zij, drie jaar na de start, weer in de wijk actief en op verzoek bij de inwoners thuis te vinden. Een gesprek met wijkbrandweervrouw Wilma Goudberg.

De wasmand op de trap, stapels was op de overloop, overal speelgoed, oftewel geen vrije en veilige vluchtweg. Wijkbrandweervrouw Wilma Goudberg-van Mourik (60) heeft de afgelopen twee jaar heel veel niet opgeruimde trappen en kinderkamers gezien. “Daar wijs ik de bewoners dan wel op, ook de kinderen. Want brandveilig leven is soms zo simpel als een goede vluchtweg, een zichtbaar huisnummer bij de voordeur of een rookmelder.” Over die laatste is de wijkbrandweer in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek bereikbaar om vragen over de rookmelderplicht (per 1 juli 2022) te beantwoorden.

Goudberg-van Mourik weet welke risico’s er zijn want tot eind december was ze naast wijkbrandweervrouw in Weesp, Muiden en Muiderberg ook inzetbaar als brandweervrouw voor Brandweer Weesp. In totaal 35 jaar bluste ze branden, redde ze slachtoffers bij auto-ongevallen en bestreed ze ongevallen met gevaarlijke stoffen. Dat deed ze voor eerst bij de bedrijfsbrandweer van Solvay (nu Abbott) en later ook voor brandweerpost Weesp. “Ik heb genoeg erge dingen gezien. De uitrukken waar slachtoffers vielen zullen mij altijd bijblijven.”

Onveilige situatie
Het voorkomen van die slachtoffers bij woningbranden is dan ook het belangrijkste doel van de regionale wijkbrandweermannen en -vrouw. Zij zijn sinds mei 2019 actief in de regio. Dat doen zij niet alleen, maar in samenwerking met andere hulpverleners. Een deel van het werk bestaat dan ook uit overleggen. “We hebben goede contacten met de boa’s, wijkagenten, gemeentes en zorg- en welzijnsorganisaties zoals Versa. Als zij denken dat er ergens een onveilige situatie is dan kunnen zij dat ook bij ons aangeven. Versa komt vaak als eerste binnen bij de mensen, vooral senioren.”

Invloed
Met een persoonlijk huisbezoek, de zogenaamde woningcheck, kan Goudberg-van Mourik aansluiten. “Ik kom bij jong tot oud. Als ik weet dat ik op bezoek ga bij een gezin probeer ik dat altijd te plannen als de kinderen ook thuis zijn. Als alleen een ouder zegt: ruim je kamer eens op, dan heeft dat minder invloed. Door mijn aanwezigheid worden dat soort zaken eerder opgepakt.” Maar ook andersom werkt het is de ervaring van Goudberg-van Mourik: “Ik geef voorlichting op scholen over het nut van rookmelders, brandveiligheid in huis. Kinderen brengen dat ook weer over op hun ouders.”

Alert
De huisbezoeken kunnen aangevraagd worden. “Je merkt vaak dat mensen alerter worden als er wat in de buurt is gebeurd. Zoals na die heftige woningbrand in Muiden, december 2019. Dan vragen mensen zich af: zou dit ook bij ons kunnen gebeuren, zou jij eens thuis willen komen kijken?.” Door corona konden niet alle huisbezoeken, spreekuren en voorlichtingen doorgaan. “Gelukkig kunnen we dit de komende tijd weer volop oppakken.”

Kijk voor algemene tips over de rookmelderplicht op www.rookmelders.nl. Een brandende vraag over veiligheid in en rond huis? Wilma Goudberg-Van Mourik geeft graag advies op maat als wijkbrandweer in Weesp, Muiden en Muiderberg: wijkbrandweer-weesp@brandweergooivecht.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Antwoorden college op schriftelijke vragen Hart voor Hilversum Zorgen over personeelstekorten huishoudelijk hulp: cliëntenstop bij elf van de negentien aanbieders Zorg 9 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Brigitte Quadflieg ‘We willen heel graag inspireren’ Natuur en Milieu 9 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Manege Any Dale blij met hun oorspronkelijke ‘oude’ naam ‘Vooral bij het communiceren naar leden of klanten toe was de naam niet eenvoudig’ Bedrijven 8 aug, 13:54
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij Buurtplatform KTV zet zich massaal in om wijken zwerfvuilvrij te krijgen Natuur en Milieu 8 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Topografische kaarten met en zonder geheime plekken Algemeen 7 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn ‘We moeten in toekomst creatief zijn met inkomsten en uitgaven’ Mensen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
'Wordt actief en bouw gezonde gewoontes' Biko Blommestein maakt aangepast sporten in het Gooi aantrekkelijk Sport 5 aug, 13:00
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 5 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief