Afbeelding
Foto: PR

‘De schilders van de Vechtstreek’, uitgebreid overzicht van kunstwerken

Algemeen

GOOISE MEREN - Jaap Versteegh is beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. Hij was werkzaam aan de Universiteit Leiden, schreef meerdere kunstboeken, werkte als gastconservator voor diverse musea en is thans werkzaam als kunsthandelaar. 

Hij maakt ook het boek ‘De schilders van de Vechtstreek’. Dat geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst ze in een brede kunsthistorische context, waarbij allerlei wetenswaardigheden over zowel de kunstenaars als de locaties aan de orde komen.

Als je aan de Vecht denkt, zie je kastelen en buitenplaatsen voor je. Zo is het ook een beetje gegaan: de paletten en baretten kwamen pas tevoorschijn toen de Amsterdammers begonnen met het bouwen van hun lustpaleizen langs het water. Maar tot het begin van de 17de eeuw was de rivier vooral van nut voor landbouw, industrie en vrachtverkeer.

Tegen het einde van de 17de eeuw stond er langs de oevers van de Vecht een haast aaneengesloten rij van kastelen, buitenplaatsen en tuinen. Het duurde even totdat de kunstenaars hun ogen afwendden van lommerrijke lusthoven en zich richtten op het landschap, de natuur en het volk. De inspiratie tot die belangrijke stap kwam vooral van buiten; van de baanbrekende landschapskunst van het Franse Barbizon. Het rijkgeschakeerde landschap van de Vechtstreek trok steeds meer kunstenaars aan die de schoonheid vastlegden in schilderijen, boeken, tekeningen en prenten.


 

Uit de krant