Victor, Willem en Damiaan, de bedenkers van het concept ‘Sam& Telefooncellen’.
Victor, Willem en Damiaan, de bedenkers van het concept ‘Sam& Telefooncellen’. Foto: PR

Armoede? Kinderen van Gooilandschool zetten zich in voor leeftijdgenoten

Algemeen

BUSSUM - Hoe kunnen we ouders met financiële zorgen bewust maken dat er hulp is voor hun gezin, zodat hun kinderen gewoon mee kunnen doen met leeftijdgenoten? Met dit actuele vraagstuk zijn ruim dertienhonderd basisschoolkinderen aan de slag gegaan tijdens de Kids for Kids Challenge van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen. Ook de leerlingen van de Gooilandschool in Bussum hebben dit gedaan.

Met behulp van diverse lesgevers werden ruim tachtig gastlessen gegeven op basisscholen in het hele land. Victor, Willem en Damiaan vielen op met hun idee en maken nu kans op een plekje in de finale.

Meedenken

De afgelopen weken hebben honderden basisschoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar oud, in Nederland meegedacht over hoe ouders die het minder breed hebben beter geïnformeerd kunnen worden over de steun die er is voor hun kinderen. Dit is namelijk nog niet bij iedereen bekend, maar wel nodig. Zo groeien ruim 300.000 kinderen en jongeren op in armoede, waardoor meedoen met leeftijdgenoten niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is.

Voor dit vraagstuk werden de kinderen aan de hand van de Designathon Works-methode uitgedaagd om kritisch na te denken hoe ze dit onderwerp en hun ideeën onder de aandacht willen brengen. Zo leren ze met complexe toekomstscenario’s om te gaan. De vakjury heeft inmiddels twintig groepjes gekozen. Tien groepjes maken uiteindelijk kans op een finaleplek op 11 juni, indien zij genoeg stemmen krijgen.

Sam& telefooncellen

Het idee van één van de twintig kanshebbende groepjes komt uit Bussum. Victor, Willem en Damiaan zitten in groep 6 van de Gooilandschool. Zij zien een mooie kans om een bijdrage te leveren aan dit complexe maatschappelijke probleem door speciale Sam& telefooncellen in het land te plaatsen zodat ouders gratis naar Sam& kunnen bellen voor hulp. Met dit idee vragen zij aandacht voor kinderen die opgroeien in een thuissituatie met financiële zorgen.

Om als kanshebber een plekje in de finale te bemachtigen gaan de twintig groepjes in hun eigen netwerk stemmen werven. De tien groepjes met de meeste stemmen mogen naar de finaledag op 11 juni. Tijdens de finale mogen leerlingen bij een eigen ingerichte stand hun idee presenteren aan de vakjury. Zij beoordelen op criteria als; schaalbaarheid, toepasbaarheid, en originaliteit. Het winnende groepje ontvangt van Sam& voor alle kinderen een uitje voor de hele klas. Draag zelf ook een steentje bij en stem via www.samenvoorallekinderen.nl/stemmen.

Sam& voor alle kinderen is een samenwerking tussen Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Uit de krant