Afbeelding
Foto: PR

Voorjaarslezing AWN Naerdincklant over geschiedenis van Bussum

Algemeen

BUSSUM - AWN Naerdincklant houdt weer als vanouds haar voorjaarslezing. Op woensdag 1 juni komt Eric Bor vertellen over de geschiedenis van Bussum. Belangstellenden zijn welkom in de Infoschuur ’t Gooi aan de Naarderweg 103 A (N524) in Hilversum. De lezing begint om 20.00 uur (zaal om 19.30 open) en de toegang is gratis.

Waar nu villa Oud-Bussum ligt op het grondgebied van Huizen lag een dorpje dat in 1306 voor het eerst genoemd werd in een akte als ‘bussen’. Naarden lag nog op z’n oude locatie, een plek zo’n twee kilometer oostelijker die in de Zuiderzee is verdwenen.

Het nieuwe Naarden kwam rond 1350 vlakbij ‘Bussen’ dat net als Laren, Blaricum en Hilversum hoog op de zuidwestelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug lag. Waarschijnlijk omdat dit de mogelijkheden van de boeren om de eng te gebruiken drastisch beperkte, trok een aantal van hen naar een nieuwe plek, lager op de heuvel. Het nieuwe dorp werd aangeduid als Laag Bussum, het oude heette voortaan Hoog Bussum. Het gehucht Laag Bussum groeide uit tot het huidige Bussum.

Uit de krant