Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Veteranendag; feest in Naarden-Vesting

Algemeen

NAARDEN - Door de coronapandemie ging twee jaar geleden de grote regionale viering van Veteranendag, exact 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, niet door. Maar wat in het vat zit, verzuurt. Daarom wordt zaterdag 7 mei - in Naarden-Vesting - 77 jaar vrijheid gevierd tijdens de regionale Veteranendag. Het gaat om een gezamenlijke activiteit van de zes gemeenten van ‘t Gooi en de Vechtstreek en het stadsdeel Weesp.

Vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne is het programma iets soberder dan aanvankelijk de bedoeling was, maar de gemeenten kiezen er bewust voor om het wel door te laten gaan. “Want samen stilstaan bij de waarde en betekenis van internationale vrede en vrijheid en de rol die veteranen daarbij hebben gespeeld is belangrijker dan ooit”, aldus de organisatie in een persbericht. Jong en oud zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten. Er is van alles te zien, te horen en te beleven. Naast het openbare deel van het programma is er speciaal voor de veteranen die in deze regio wonen vanaf 9.30 uur een besloten deel met diverse sprekers in de Grote Kerk van Naarden. Rond 11.30 uur rijdt de historische colonne van het Gooi Bevrijd de Marktstraat binnen. De 85 oude legervoertuigen en motoren stellen zich op het festivalterrein op het Adriaan Dortsmanplein.

Programma Grote Kerk: 13.15 tot 14.15 uur: Concert Big Band Blow voor de Veteranen en inwoners (openbaar). Op het Adriaan Dortsmanplein (festivalterrein) vanaf 9.30 tot circa 16.30 uur: diverse kramen, horeca, draaimolen voor de kinderen, stormbaan (50 meter), staticshow militaire voertuigen en roadblock, speeddaten met veteranen in de boogtent; Stadhuis (9.30 tot 16.00 uur): Veterans View (3D virtuele beleving), tentoonstellingspanelen Veteraneninstituut, dilemmaquiz ‘Wat zou jij beslissen? (tussen 13.00 en 16.00 uur). Gooi Bevrijd: 11.30 uur rijdt de colonne van Het Gooi Bevrijd binnen (85 oude legervoertuigen en motoren); vertrek om 13.00 uur; Podium deMess: 13.00 tot 16.00 uur: doorlopende film ‘Kinderen in gesprek met Veteranen’; Musea: gratis toegankelijk voor Veteranen met V-pas (Comeniusmuseum, Kloosterstraat, tussen 12.00 en 15.00 uur, Het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat, tussen 10.30 en 17.00 uur. Het programma is om 16.30 uur afgelopen.

Verkeer en parkeren

Tijdens Veteranendag is de vesting vanaf 8.00 uur afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting duurt tot circa 17.00 uur. Bewoners kunnen per auto de vesting verlaten kan via de Burg. van Wettumweg en de Amsterdamsestraatweg, maar niet via de Kapitein G.A. Meijerweg. Op de Marktstraat, Adr. Dortsmanplein, Nieuwe Haven, Arsenaal Kooltjesbuurt en het Ruijsdaelplein geldt vanaf vrijdagavond 6 mei 19.00 uur een parkeerverbod. Bewoners kunnen hun auto nog kwijt op de parkeerplaats van Nieuw Molen. De openbaar vervoerslijnen (Transdev) rijden wel de normale route door de Vesting.

Bezoekers wordt aangeraden vooral op de fiets te komen. Wie met de auto komt kan parkeren op P1 Parkeerterrein (voormalig tuincentrum Johan v.d. Water aan de Huizerstraatweg 97 in Naarden of P2 Abri (hoek over de Tol/Huizerstraatweg in Naarden). Vanaf 10.00 uur rijdt er voor bezoekers vanaf Station Naarden-Bussum een pendeldienst richting de vesting. Bezoekers kunnen op ieder gewenst moment opstappen en weer retour, de pendeldienst stopt om 17.00 uur. De pendelbusjes zijn van de SKBNM en herkenbaar aan het logo op de bus en aan de kaart bij de voorruit met Pendeldienst Station NB- Bushalte Westwalstraat-Vesting Naarden.

Ook vanaf Tuincentrum Van de Water rijdt vanaf 10.00 uur een pendeldienst naar het Ruijsdaelplein in de Vesting. Ook deze dienst stopt om 17.00 uur. De pendelbusjes zijn van de SKBNM en herkenbaar aan het logo op de bus en aan de kaart bij de voorruit met Pendeldienst Tuincentrum - Vesting Naarden. De pendeldiensten rijden niet tussen 12.30 en 13.00 uur.

Uit de krant