Archieffoto Emmaschool
Archieffoto Emmaschool Foto: Bob Awick

Voormalige Emmaschool wordt nieuwe onderwijslocatie voor Oekraïense kinderen

Algemeen

GOOISE MEREN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de voormalige Emmaschool aan de Fortlaan 9 in Bussum in te zetten als tijdelijke onderwijslocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De nadruk ligt daarbij op het leren van de Nederlandse taal.Omwonenden zijn hier vandaag per brief over geïnformeerd.

De Globe

“Het eerste opvang onderwijs wordt geboden door taalschool De Globe verzorgd, aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar in de gemeente Gooise Meren. Deze school valt onder de stichting Proceon Scholengroep. Het onderwijs spitst zich toe op het leren van de Nederlandse taal en het leren kennen van de Nederlandse cultuur. Daarnaast is er veel aandacht voor de ervaringen van de kinderen en is er begeleiding voor traumaverwerking. Er wordt gewerkt in kleine groepen van circa vijftien leerlingen. De leerlingen stromen na een tot twee jaar taalonderwijs door naar een reguliere school”, zo luidt de brief van wethouder Geert-Jan Hendriks. 

Herontwikkeling

Globe is reeds gestart in enkele leegstaande lokalen aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden. Deze ruimte is inmiddels vol, vertelt Hendriks verder. “Binnen enkele weken zullen binnen onze gemeente grotere opvanglocaties geopend worden. We verwachten daarom nog een flinke toestroom in het aantal leerlingen. Een grotere locatie voor het basisonderwijs is daarom noodzakelijk. De voormalige Emmaschool is qua gebouw en gebruik geschikt voor het onderwijs. Daarom is besloten dit gebouw inzetten als tijdelijke locatie voor de Globe”, vervolgt de brief. “De Globe zal naar verwachting half mei in het gebouw starten, waarbij gelijktijdig herstelwerkzaamheden (zoals schilderen) in het gebouw plaatsvinden. Het is onduidelijk hoe lang de vluchtelingen zullen blijven en dus ook hoe lang deze voorziening nodig is, maar de afspraak is dat de herontwikkeling van de locatie - waar al geruime tijd met de buurt over wordt gesproken - niet in het geding komt. Het gebruik door de Globe zal dan ook maximaal twee jaar duren, tot de sloop van het gebouw. 

Halen en brengen

Wat betreft halen en brengen geldt voor vluchtelingen hetzelfde beleid als voor Nederlandse kinderen: ze gaan in principe zelfstandig (onder begeleiding van ouders) naar school. Alleen als het echt nodig is wordt een aanvraag voor vervoer gedaan. We verwachten dan ook dat de kinderen met name lopend, te fiets en met het OV naar school zullen komen”. 

Vragen? Op dinsdag 19 april aanstaande vindt in het kader van de planvorming Emmalocaties de Passende Puzzelroute plaats op de locatie van de voormalige Emmaschool aan de Fortlaan 9. Medewerkers van de gemeente zijn van 17.00 tot 21.00 uur aanwezig om alle mogelijke vragen naar aanleiding van dit bericht te beantwoorden. Belangstellenden hoeven zich hiervoor niet aan te melden en kunnen gewoon langskomen. Echter dienen zij wel bij de entree aan te geven dat zij komen voor de vragen over de scholing aan Oekraïense kinderen. Als men geen gelegenheid heeft op deze avond langs te komen, dan kan men vragen per mail stellen via het e-mailadres oekraïne@gooisemeren.nl.

Uit de krant