Afbeelding
Foto: Harry Mock

Rondleidingen joodse begraafplaats Muiderberg weer van start

Algemeen

MUIDERBERG - Het seizoen voor de rondleidingen op de joodse begraafplaats in Muiderberg gaat binnenkort van start. De eerste rondleiding is op zondag 1 mei, aanvang 10.30 uur. Daarna zijn er in de eerste helft van het seizoen rondleidingen op 3, 12 en 24 juni, en 3, 15 en 24 juli (zondags aanvang 10.30 uur, vrijdags om 14.00 uur). 

De begraafplaats, opgericht in 1642 door de zogenoemde Hoogduitse (Asjkenazische) joden, telt zo’n 45.000 graven en is daarmee de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats in Nederland. Deelnemers aan een rondleiding zien een aantal van de in totaal zeven velden en komen langs tal van bijzondere zerken, ook van Sefardische (Portugese) joden. Door ervaren gidsen wordt uitleg gegeven over de symbolen en tekens op de zerken en over de gebruiken bij een joodse begrafenis. Ook wordt aandacht besteed aan de ‘kohaniempaden’ en de traditie van het steentjes leggen.

Amsterdamse School

Op de begraafplaats bevinden zich twee rijksmonumenten: het hoofdgebouw en de aula, voorheen het metaheerhuis (reinigingsgebouw). Ze zijn opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School en worden zowel van binnen als buiten bekeken. Daarnaast wordt stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan de ongeveer 80.000 joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Amsterdam zijn weggevoerd en door de nazi’s zijn vermoord. Veel nabestaanden hebben gedachtenisstenen laten aanbrengen voor omgekomen familieleden.

De rondleidingen zijn gratis en duren ongeveer twee uur. Voor mensen die moeilijk ter been zijn, kan de rondleiding belemmeringen opleveren. Los van de duur van de wandeling wordt, soms letterlijk, van de gebaande paden afgeweken. De gidsen gaan naar plekken, waar een individuele bezoeker nooit komt. Wie geheel afhankelijk is van een rollator wordt afgeraden deel te nemen. Met een rolstoel of scootmobiel is een belangrijk deel van de rondleiding redelijk goed te volgen. De aanbevolen minimum leeftijd is 16 jaar.

De rondleidingen zijn in 2018 begonnen en ondervinden telkens weer een grote belangstelling. Meer informatie en aanmelden op www.nihs.nl, rubriek joods leven.

Afbeelding

Uit de krant