Afbeelding
Foto: Winfried Leeman

Bijzondere gast in Haven van Muiden

Algemeen

MUIDEN - Een replica van een vikingschip ligt komend weekend - 23 en 24 april - in de haven van Muiden. We gaan met eigen bemanning oefenen met zeilen, maar ook opstappers kunnen aan activiteiten deelnemen”, laat woordvoerder Kees Sterrenburg weten. 

De Vikingschip Dorestat-1, een replica van de Skuldelev, is een bijzonder schip uit Wijk bij Duurstede. “Mensen die in Roskilde zijn geweest, hebben wellicht de reconstructie in het museum gezien, en de daar gebouwde replica (RoarEge) bekeken. Wijk bij Duurstede, het vroegere Dorestad is in de 9de eeuw veel bezocht door Vikingen. Ze kwamen veelal handel drijven, maar zijn vooral bekend door de plunderingen zoals op de schoolplaat van Isings. Omdat er uit die periode niets meer (boven de grond) zichtbaar is, is het initiatief genomen tot de bouw van een handzaam formaat schip, dat ook nog eens ooit in het oude Dorestad heeft afgemeerd.”

Na drie jaar bouwen door een groep vrijwilligers, is het schip vorig jaar te water gegaan. “En het drijft of vaart (met motor), je kunt ermee roeien en we hebben er ook al mee gezeild. Omdat zeilen op een rivier behelpen is wilden we naar groter water om uitgebreider ervaring op te doen. Daarom liggen we 23 en 24 april aan de steiger bij de KNZ&RV in Muiden. Naast een ervaring voor de eigen vrijwilligers, streven we er ook naar betalende opstappers mee te nemen. De kans dat er ruimte is, is groot. “

Aanmelden kan via www.vikingschipdorestat.nl.

Uit de krant