Afbeelding
Foto: ISK

GSF zoekt naar vrijwilligers voor onderwijs aan Oekraiënse kinderen

Algemeen

REGIO - De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn inmiddels aangekomen in Nederland en de verwachting is dat er de aankomende tijd nog veel zullen volgen. Daaronder zijn ook veel kinderen. Om deze kinderen van onderwijs en traumaverwerking te voorzien, is hulp nodig.  

De schoolbesturen in de Gooi- en Vechtstreek hebben daarom de handen ineen geslagen en de Taskforce ONDERWIJS VOOR OEKRAÏNE opgericht om een passend onderwijsaanbod voor deze nieuwkomers te faciliteren. Deze Taskforce bestaat uit de schoolbesturen van de Gooise Scholen Federatie (voortgezet onderwijs), Proceon, Stip en Talent Primair (primair onderwijs). Aan hen de taak om dit op korte termijn snel en goed te organiseren.

Taalscholen en Internationale Schakelklas Het Gooi verzorgen eerste onderwijs. De schoolbesturen in de regio hebben met elkaar afgesproken dat de taalscholen en de Internationale Schakelklas het eerste onderwijs aan deze gevluchte leerlingen gaan verzorgen. Cobo Taalschool Hilversum zal basisschoolleerlingen in en rondom Hilversum onderwijs gaan geven. Rondom Huizen kunnen zij terecht bij de Kamperfoelieschool en in Naarden/Bussum wordt de Internationale Taalschool de Globe opnieuw geopend. Gevluchte Oekraïense leerlingen voor het voortgezet onderwijs kunnen naar ISK Het Gooi in Laren.

Koersen in het donker

Wij spraken Tijmen Smit, bestuurslid van de Gooise Scholen Federatie (GSF). “We zijn bezig de randvoorwaarden voor het onderwijs aan vluchtelingen vorm te geven. We staan voor goed onderwijs, ook voor deze leerlingen, daar hebben ze recht op. We weten echter nog niet hoeveel leerlingen er komen. Dus op dit moment is het een beetje koersen in het donker. We zijn in ieder geval op zoek naar grote locaties. Dat geldt voor zowel de taalscholen als het voortgezet onderwijs. Voor het basisonderwijs hebben we nu locaties in Huizen, Hilversum en Naarden/Bussum. Die zijn echter niet groot genoeg, omdat de bestaande populaties daar ook al op zitten. We zijn dus op zoek naar grotere locaties en we proberen mensen te verleiden om ons te gaan helpen. Er is natuurlijk al een lerarentekort, dus bijvoorbeeld gepensioneerde leraren zijn van harte welkom.”

Veel factoren zijn nog onzeker, zoals de taalbarrière en hoe lang de leerlingen in Nederland zullen blijven. “Op dit moment zijn we in de oriënterende fase: wat is het beste voor deze leerlingen? Hoe komen ze aan? Wat hebben ze nodig aan traumaverwerking? Gelukkig hebben we al wat Oekraïners gevonden die ons kunnen helpen met het vertalen. We gaan maandag beginnen met de intakes van de leerlingen. Het is lastig in te schatten of je bijvoorbeeld in moet zetten op het leren van de Nederlandse taal. Ook vinden we het belangrijk dat ze zich zelfstandig kunnen redden in de omgeving, dat ze mobiel zijn. Daarvoor hebben we fietsen nodig.”

Hulp nodig

Met elkaar staan de schoolbesturen uit de Gooi- en Vechtstreek voor een grote uitdaging om zo snel en goed mogelijk onderwijs op te zetten voor deze gevluchte leerlingen. Daarom doen zij graag een beroep op eenieder die wil en kan helpen.

Ben jij of ken jij iemand die kan helpen? Meld je dan zo snel mogelijk aan.

Aanmelden als vrijwilliger kan via deze pagina.
Meer informatie is hier te vinden.

Uit de krant