Plek van de geluidswal
Plek van de geluidswal Foto: webinar

Hart voor BNM stelt vragen over geluidsmetingen Jac P Thijssepark

Algemeen

NAARDEN - De geluidsschermen of het alternatief de Zonnegeluidswal aan de Jac. P. Thijssepark houden de gemoederen in Naarden al flinke tijd bezig. 

Naar aanleiding van de webinar van 17 februari die de gemeente had georganiseerd om de voortgang hiervan met betrokkenen te delen, heeft Hart voor BNM vragen ingediend.

De aanleiding van het webinar was dat de wijk Naarderbos, ten noorden van de A1, op de lijst staat om geluidswerende maatregelen te krijgen van Rijkswaterstaat, om de geluidsoverlast die zij ervaren van de A1 te beperken. “De bewoners van deze wijk vonden het voorgestelde geluidsscherm niet lang en geluidswerend genoeg en zijn daarom al jaren geleden met een initiatief gestart om daar een lange geluidswal geplaatst te krijgen. Omdat die duurder uitvalt dan een gewoon geluidsscherm hebben een aantal inwoners het idee opgevat er zonnepanelen op te plaatsen, zodat de wal ook inkomsten genereert en bijdraagt aan de Energietransitie - er kunnen ongeveer 5000 panelen op de wal gelegd worden. De bewoners hebben zich enorm ingezet om dit voor elkaar te krijgen, en er is een goede kans dat dit gaat lukken; Rijkswaterstaat heeft in ieder geval aangegeven hier voor open te staan”, aldus Marieke le Noble-Visser, fractievoorzitter van Hart voor BNM.

Inwoners en andere belangstellende konden tijdens de webinar meekijken naar de presentaties van onder andere Rijkswaterstaat en de bewoners, en er werden een aantal vragen die via de chat werden gesteld beantwoord. Medewerkers van Rijkswaterstaat gaven aan in de planning te hebben staan dat volgend jaar rond de zomer dat start van de bouw van het geluidsscherm - of als het lukt de Zonnegeluidswal - gepland staat.

De geluidsmetingen moeten echter nog plaatsvinden, en daar is Hart voor BNM benieuwd naar: “Wij vragen hierin onder andere om een update over de uitvoering van de motie die vorig jaar unaniem is aangenomen, waarin we oproepen om geluidsmetingen te doen aan het Jac. P. Thijssepark. Wij willen graag weten wanneer die metingen gepland staan; volgens de planning van Rijkswaterstaat start de uitvoering van de geluidsmaatregelen al rond de zomer van 2023, dus de tijd begint te dringen”, aldus Marieke le-Noble Visser, fractievoorzitter van Hart voor BNM. 

Daarnaast vindt le-Noble Visser het belangrijk om vast te stellen of het college ook vindt dat de eventuele geluidsreductie - aan de kant van het Jac. P. Thijssepark door de aanleg van het stille asfalt - niet wordt gebruikt om een eventuele hogere geluidsbelasting door de weerkaatsing van het geluid van de A1 op de Zonnegeluidswal, te compenseren. “Want we vinden de zonnegeluidswal een geweldig initiatief, en we hopen dat die tot uitvoering kan worden gebracht, maar we willen er wel voor zorgen dat dit niet leidt tot een verslechtering van de geluidsbelasting op het Jac. P. Thijssepark”, aldus de fractievoorzitter.

“Dat is dus allemaal goed nieuws, en het zo mooi zijn als het inderdaad lukt de zonnegeluidswal van de grond te krijgen. Maar, bewoners aan de andere kant van de A1, in het Jac P Thijssepark, maken zich zorgen dat de zonnegeluidswal het geluid van de snelweg misschien zal weerkaatsen, waardoor er bij hun nog meer geluidsoverlast zal ontstaan dan er nu al is. De gemeenteraad deelde die zorg, en heeft daarom vorig jaar een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht geluidsmetingen te doen, en er voor te zorgen dat de zonnegeluidswal niet voor meer geluidsoverlast zal zorgen. Met onze vragen proberen we duidelijk te krijgen wanneer deze geluidsmetingen gepland staan - voor je het weet is het al zomer 2023. Ook willen we weten of het college het met ons eens is dat een eventuele vermindering van het lawaai door de aanleg van stil asfalt, niet teniet gedaan mag worden door een hogere geluidsbelasting van door de komst van de geluidswerende maatregelen aan de noordkant van de A1. Oftewel, het stille asfalt zou ook aan de zuidkant van de A1 tot minder geluidsoverlast moeten leiden.”

De vragen van Hart voor BNM aan het college zijn hier in te zien. 

Uit de krant