Afbeelding
Foto: Pixabay

Lezers schrijven: Parkeernormen op de brandstapel?

Algemeen

BUSSUM - Met stijgende verbazing heb ik in uw krant de reacties van veel politieke partijen gelezen op uw stelling ‘Gemeente moet afwijken van parkeernorm bij realiseren woonruimte’. Bijna alle fracties geven er blijk van zich nooit verdiept te hebben in de door hen zelf vastgestelde parkeernormen, want er wordt veel flauwekul verkondigd. 

In de parkeernormen van Gooise Meren wordt namelijk al wel degelijk rekening gehouden met zaken als grootte, prijs en ligging van de woning. En de opmerking van de VVD dat ‘jongeren/starters in veel gevallen geen twee auto’s hebben’ is al helemaal misleidend. Zelfs bij grote dure villa’s is de norm al lagere dan twee auto’s en bij kleine appartementen in het centrum al lager dan één. En dat is dan ook al inclusief parkeerruimte voor bezoekers! Dus hoezo nog verder verlagen? De gemeenteraad zelf heeft nog in 2019 deze normen vastgesteld, en over dit stelsel van normen is echt wel goed nagedacht, ook door mensen die er verstand van hebben. Ze zijn ook prima vergelijkbaar met normen in andere gemeenten. Gelukkig zijn er nog twee partijen die wel hun verantwoordelijkheid nemen: GDP en Hart voor BNM.

Dat de gemeente zelf ook nog eens de neiging heeft de normen ‘creatief’ toe te passen door ‘per ongeluk’ rekenfouten te maken in het nadeel van omwonenden van een bouwproject, is weer een andere discussie. De afgelopen jaren hebben we er veel voorbeelden van zien langskomen. Helaas valt van partijen die het zelf niet zo nauw nemen met de normen niet te verwachten dat zij de gemeente daarop aanspreken.

Frans Snijders Blok, Bussum

Uit de krant