Daan Schuurmans bij Het Muiderslot.
Daan Schuurmans bij Het Muiderslot. Foto: NPO

Het Muiderslot in tv-programma ‘Het verhaal van Nederland’

Algemeen

MUIDEN - In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 4 (23 februari) wordt terug gegaan naar de tijd van ridders en graven (1000-1300) waarin onze eerste koning, Willem de Tweede, sneuvelt in de strijd tegen de West-Friezen. 

Nederland is in deze tijd een lappendeken van graafschappen en hertogdommen, die met elkaar concurreren om de macht. De jonge Hollandse graaf Floris de Vijfde heeft zijn vader, Willem de Tweede, nooit gekend. Hij is een koningskind, wordt hem verteld. Groeit hij uit tot een waardige opvolger en wreker van zijn vader?

Listige wijze

In deze aflevering bezoekt Schuurmans rijksmonument Het Muiderslot in Muiden. Door op listige wijze in te spelen op het conflict tussen Gijsbrecht van Amstel en de Utrechters weet Floris V de macht te krijgen in het gebied aan de Vecht. Zodra hij dit in handen heeft laat hij er een kasteel bouwen: het Muiderslot. Destijds gelegen vlak aan de Zuiderzee. Floris spant er een ketting over de rivier, zodat hij er tol kan heffen. Een daad waarvoor hij Gijsbrecht van Amstel zelf juist heeft bestraft. Stap ook zelf in de geschiedenis van Floris de Vijfde en het Muiderslot; via een podwalk neemt Daan Schuurmans je mee op een historische wandeling en vertelt de luisteraar alles over opkomst en ondergang van deze Hollandse graaf.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Dramascène Floris V (rechtsonder). - Foto: NPO

Zelf erop uit gaan en de geschiedenis beleven, kan ook. Bij Het verhaal van Nederland zijn tien bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans de luisteraar op locatie meeneemt op reis door de tijd. De podwalk bij Muiden begint aan de rand van Muiden en voert over deels onverharde paden door de polder, over een dijk langs het water en tenslotte door het authentieke centrum langs de Vecht. Tijdens de wandeling wordt het verhaal verteld over de opkomst en ondergang van de Hollandse graaf Floris de Vijfde en wordt rond het Muiderslot naar de sporen van deze middeleeuwse tijd gezocht. Een belevenis voor jong en oud. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores). 

Het verhaal van Nederland is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. De serie brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Het is een transmediaal project met naast de tv-serie en de tien podwalks ook onder meer een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een boek. Meer informatie over het gehele project is te vinden op HetverhaalvanNederland.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief