Beatrice de Graaf.
Beatrice de Graaf. Foto: PR

Comeniusprijzen voor Beatrice de Graaf en Ko Colijn

Algemeen

NAARDEN - Beatrice de Graaf ontvangt zaterdag 12 maart in de Grote Kerk de Comeniusprijs. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. 

De jury roemt de professor vanwege haar belangwekkende werk op het gebied van de geschiedenis van oorlog, vrede en veiligheid, haar duiding van de achtergronden en oorzaken van terrorisme, en de bijzonder heldere en onafhankelijke wijze waarop zij over deze onderwerpen aan het publieke debat deelneemt. Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe D. Breimer: “De Graaf weet als geen ander op een bijzonder heldere en onafhankelijke wijze over onderwerpen als oorlog en vrede, vrijheid en veiligheid aan het publieke debat deel te nemen.”

(Tekst loopt door onder de foto)


Ko Colijn. - Foto: Studio Oostrum

De Graaf is de opvolger van de Tsjechische filosoof en theoloog Tomáš Halík die in 2020 de Comeniusprijs kreeg. Halík, die eerder vanwege corona niet naar Naarden kon komen, neemt tijdens deze gelegenheid de hem toegekende Comeniusprijs 2020 in ontvangst. Ko Colijn neemt aansluitend de Comenius Oeuvre-prijs in ontvangst. Deze wordt dit jaar voor het eerst toegekend aan een persoon die gedurende zijn gehele carrière vanuit zijn vakgebied op eigentijdse wijze invulling heeft gegeven aan het gedachtegoed van Jan Amos Comenius. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, spreekt tijdens de uitreiking de jaarlijkse Comeniuslezing, getiteld ‘Vrijheid en Veiligheid’, uit.

(Tekst loopt door onder de foto)


Tomáš Halík. Foto: PR

Kaarten voor de uitreiking en de lezing in de Grote Kerk in Naarden zijn vanaf volgende week verkrijgbaar via www.comeniusmuseum.nl en kosten 10 euro (live) en 5 euro (via livestream). Vanaf 12.45 uur is de kerk open voor de prijsuitreiking en de lezing. 

Uit de krant