Afbeelding

Politie gebruikt 'lokfietsen' met onzichtbaar alarm

Algemeen

BUSSUM - Omdat er in Naarden en Bussum zoveel fietsen worden gestolen, werkt de politie sinds april met 'lokfietsen'. Dat leverde zeven arrestaties van fietsendieven op. Maar dat kan veel beter als meer mensen aangifte doen dat hun fiets gestolen is, zegt wijkagent Mark Overliese.

Een lokfiets is een fiets of bakfiets met een onzichtbaar alarm erop. Zodra de fiets beweegt, krijgt de politie een melding en wordt de fiets via de GPS gevolgd. Het wijkteam Naarden-Bussum gebruikt deze fietsen vanwege het grote aantal fietsendiefstallen in de twee gemeentes. Met de traditionele opsporingsmethodes werden onvoldoende fietsendieven gevangen. Volgens politiecijfers zijn er tot november dit jaar in Naarden en Bussum (samen goed voor 50.000 inwoners) al 432 fietsen gestolen. Dat is gemiddeld 43 fietsen per week, ongeveer anderhalve fiets per dag.

Een groot deel van de fietsen, bijna een derde, verdwijnt bij station Naarden-Bussum, vertelt Overliese. De dieven zijn kordaat. "Sloten worden opengebroken met een slijptol of schroevendraaier. Of de fiets wordt gewoon opgetild bij het achterwiel en meegenomen." Overliese volgde meerdere lokfietsen. "De meeste gingen rechtstreeks naar de schuur of berging van de verdachte dan wel in een busje naar een heler." Met behulp van de lokfietsen pakte de politie inmiddels zeven fietsendieven op. 

Uit de krant