Tijdens de herdenking van 2021.
Tijdens de herdenking van 2021. Foto: © Bob Awick

Jaarlijkse Internationale Holocaust-herdenking via livestream te volgen

Algemeen

GOOISE MEREN - De jaarlijkse Internationale Holocaust-herdenking, die donderdag 27 januari om 19.00 uur plaatsvindt in de raadszaal van het gemeentehuis van Gooise Meren, is via een livestream te volgen.

De beperkingen rond het coronavirus geven namelijk nog altijd geen aanleiding voor grote fysieke ontmoetingen, en dus heeft de herdenking een besloten karakter. Sprekers zijn: Richard Mouw, voorzitter van het Holocaust Comité Gooise Meren, burgemeester Han ter Heegde en documentairemaker Annet Betsalel.  

Familie Veffer

Betsalel geeft een korte videopresentatie van het verhaal van de joodse familie Veffer uit Bussum, die bijna drie jaar lang met zes kinderen ondergedoken in één kamer de oorlog wist te overleven. Ook vertelt zij over de wordingsgeschiedenis van ‘De Wereld van Max’ het door haar geschreven jeugdboek over de onderduik van de familie Veffer. Het verhaal  wordt verteld vanuit de optiek van Max, twaalf jaar oud toen de oorlog uitbrak.

Tijdens de bijeenkomst wordt eveneens stilgestaan bij het feit dat de redders van de familie Veffer officieel zijn erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren door het Israëlische instituut Yad Vashem dat redders van Joodse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog eert. Aansluitend wordt in de hal van het gemeentehuis bij de Holocaust-plaquette door burgemeester Ter Heegde een minuut stilte gehouden en bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de meer dan zeshonderd joodse inwoners van Gooise Meren die slachtoffer werden van de Holocaust, waaronder ruim honderd kinderen. 

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het in 2018 opgerichte Holocaust Comité Gooise Meren. Doel van het comité is de herinnering aan de Holocaust onder inwoners van Gooise Meren via verschillende activiteiten levend te houden, met name onder de schooljeugd. De livestream is te volgen via: https://gemeentegooisemeren.connectedviews.nl/HomeCityCouncil/gemeente_gooise_meren

Uit de krant