Afbeelding
Foto: Marieke de Jong

Kunstwerk ‘True Colors’ aan gruzelementen

Algemeen

BUSSUM - Het nieuwe jaar is voor kunstenares Marieke de Jong uit Ankeveen niet goed begonnen. Haar kunstwerk True Colors is door onverlaten vernield.

Het beeld stond op de wisselsokkel aan het Veerplein en ligt nu dus aan gruzelementen. “Als je nieuwe jaar zo begint, ben je sprakeloos”, vertelt De Jong. Tot op heden ligt de dader op het kerkhof, maar wellicht kan deze via camerabeelden alsnog worden opgepakt.

De Jong: “Vanochtend werd ik gebeld door een alerte dame die aan het Veerplein woont en zich bekommert om mijn kunstwerk dat daar staat. Helaas is het vannacht opgeblazen met een cobra6. Rond 1.30 uur hoorde ze een enorme knal, ze ging kijken en zag een stelletje kansloze onverlaten bij de restanten van mijn werk. Er is politie bij geweest en ik ben er vanmorgen direct naar toe gegaan en schrok van wat ik zag: twee stralen op de grond, één in een prullenbak geduwd en diverse losse stukken rondom de sokkel. Twee stralen ontbreken. Ik had gedacht dat True Colors de mooie kanten van de mens zou reflecteren, niet deze. Hier is niks tegen bestand helaas. Wat Lucebert al schreef: alles van waarde is weerloos.”

‘True Colors’ stond sinds juni vorig jaar op het pleintje voor de Broektiek en de McDonalds. De Jong vertelde bij de onthulling: “True Colors symboliseert krachtige waterstralen waarvan de hoogste zo’n 110 centimeter en de laagste 60 centimeter omhoog spuit. Daarmee komen de lichtdoorlatende druppels op ieders ooghoogte. Water brengt verandering en kleur. Ik heb gekozen voor epoxy, uv-bestendig, niet brandbaar en erg sterk. Door het helder op te schuren, te poetsen en het glashelder te maken zullen het (zon)licht, de omgeving en de kijkers er zelf kleur aan geven.” 

Marieke de Jong en wethouder Alexander Luijten bij de onthulling in juni.

Uit de krant