Afbeelding
Foto: PR

Wie weet iets over dit schilderij?

Algemeen

GOOISE MEREN - In 2020 is in deze krant het indrukwekkende verhaal over de onderduik van de familie Veffer verteld. De ouders, Sara en Jonas, zaten met hun zes kinderen drie jaar lang in een kamer in een huis aan de Vaartweg en wisten met hulp van de bewoners van het huis, de buren en het lokale verzet de oorlog allemaal te overleven. Niet lang na de bevrijding is de familie naar Canada geëmigreerd.

Annet Betsalel uit Bussum heeft een jeugdboek geschreven voor de leeftijd 10 tot 14 jaar over dit aangrijpende verhaal, dat verteld wordt vanuit het perspectief van Max. Hij was 12 jaar oud toen de oorlog uitbrak, gek op voetballen én kattenkwaad. 

De publicatie van het boek ‘De Wereld van Max’ staat voor 27 januari 2022 gepland, hetgeen online te volgen zal zijn; informatie hierover komt binnenkort beschikbaar. In het boek zitten overigens illustraties en foto’s; via QR-codes kan de lezer hiervan met een smartphone filmpjes en animaties bekijken. Mede door crowdfunding via deze krant is het boek tot stand gekomen en is inmiddels te reserveren via www.holocaustcomitegm.nl/dewereldvanmax. 

Op de website Beeld van Bussum is een mooie zwart-wit foto te zien van een schilderij uit 1944 van de Vaart, gemaakt door de Bussumse schilder Jan Verhoeven, die vele afbeeldingen van mooie plekjes en scènes in Bussum maakte. Het origineel van deze foto zou zich volgens bronnen moeten bevinden in de collectie van de gemeente Gooise Meren, maar daar is het schilderij niet te vinden.

Annet Betsalel wil het graag exposeren bij de presentatie van haar boek. Het schilderij van Verhoeven geeft een mooi beeld van wat de Veffers moeten hebben gezien vanuit hun raampje in hun onderduikkamer. Zou iemand van de lezers weten waar het origineel is? Meld het aan Annet via a.betsalel@gmail.com

Uit de krant