Afbeelding

Boek verschenen over Bussumse verzetsman

Algemeen

BUSSUM - Journalist en tv-programmamaker Ad van Liempt schreef een boek over het oorlogsleven van de Bussumse drogist Gerard Reeskamp. Van Liempt overhandigde vorige week het eerste exemplaar aan zoon Paul Reeskamp en kleinzoon Sicco.    

Reeskamp had een drogisterij aan de Vlietlaan en zat jaren in het verzet. Hij overleefde arrestaties, gevangenschap en marteling en viel in ongenade. Van Liempt tekende zijn levensverhaal op.

Klaas Oosterom van de Historische Kring vertelt waar het boek over gaat. "Reeskamp had een succesvolle drogisterij aan de Vlietlaan in Bussum. Hij was al actief in het verzet vóór de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen. Hij was gedreven, rusteloos, behendig en kon heel charmant, creatief, brutaal en autoritair zijn.

Al snel wordt hij door de Duitsers gezocht vanwege het wegroven van munitie uit de arsenalen van de Vesting Naarden. Hij wijkt uit naar Friesland: er staat een prijs van 10.000 gulden op zijn hoofd. Een enkele actie gaat niet goed. Zo kent een van de laatste overvallen om aan geld voor onderduikers te komen een dodelijke afloop. 

Na de oorlog werd hij daarvoor gearresteerd; hij maakte een puinhoop van de verhoren, nota bene zonder advocaat, werd door bijna iedereen in de steek gelaten en op 25 november 1947 in hoger beroep bij het Hoog Militair Gerechtshof tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Reeskamp stort geestelijk in. Zijn huwelijk is kapot, zijn jongste kinderen willen hem niet meer zien. Een beschadigde familie. Maar in de laatste jaren van zijn leven hervindt deze actiegerichte en gelovige man weer het geluk."

Uit de krant