Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer.
Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Foto: Pixabay

Subsidie voor aanleren van verkeersveilig gedrag kinderen en ouderen

Algemeen

REGIO - De provincie Noord-Holland zet in op het aanleren van verkeersveilig gedrag aan kwetsbare doelgroepen. Uit onderzoek blijkt dat schoolgaande kinderen en senioren op de fiets een relatief groot risico lopen in het verkeer.

Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden of gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid bij ouderen, kunnen subsidie aanvragen bij de provincie.

Steeds onveiliger
Volgens landelijke cijfers wordt het steeds onveiliger op de weg. Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers toe. Eén manier om de wegen veiliger te maken, is om weggebruikers te stimuleren zich veiliger te gedragen. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat verkeerseducatie en -voorlichting tot verkeersveiliger gedrag leiden. Een voorbeeld hiervan is het geven van een gastles op een school, waar bijvoorbeeld aan kinderen wordt geleerd dat zij hun mobieltje niet moet gebruiken op de fiets omdat ze dan afgeleid zijn van het verkeer.

Subsidie voor projecten
De provincie stelt ruim 1,6 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2022. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, kunnen vanaf maandag 3 januari tot en met donderdag 17 februari 2021 subsidie aanvragen voor projecten.

De subsidieregeling voor verkeerseducatie heet ‘Uitvoeringsregeling subsidie Verkeerseducatie Scholieren Noord-Holland 2022 en is te vinden op www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies.nl

Doortrappen
Fietsen is gezond, ook als je al wat ouder bent. Oudere fietsers zijn echter ook kwetsbaar. Het programma ‘Doortrappen’ helpt om ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag, de risico’s in het verkeer en mogelijk beschermingsmiddelen. Eenmaal bewust gemaakt, kunnen ze langer fit en veilig fietsen. De ondersteuning aan ouderen kan variëren van het geven van tips bij het aanschaffen van een fiets, tot het aanbieden van fietsles.

Eigen aanpak
Elke gemeente kan kiezen voor zijn eigen aanpak die aansluit op de bestaande lokale netwerken voor ouderen. De provincie stelt 110.000 euro beschikbaar aan subsidie in 2022. Een nieuw deelnemende gemeente kan maximaal 10.000 euro subsidie ontvangen. Een gemeente die al eerder Doortrap-activiteiten heeft ontwikkeld met de subsidie van de provincie, krijgt 5.000 euro.

Reden van dit verschil is dat nieuwe gemeentes een netwerk moeten opbouwen en personeel opleiden tot bijvoorbeeld fietscoach/trainer. De subsidieregeling ‘Doortrappen Noord-Holland 2022’ staat op www.noord-holland.nl/loket/subsidies Meer informatie over het landelijke programma ‘Doortrappen’ is te vinden op https://doortrappen.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Twee initiatieven mogen kavels Buurtschap Crailo gaan ontwikkelen Algemeen 20 mei, 15:19
Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland regio 20 mei, 15:09
Afbeelding
Verkoop terrein blijkt niet in lijn met uitspraak Hoge Raad Kruijt: ‘Gemeente op glad ijs bij verkoop speelveld Jan ter Gouwweg’ Politiek 20 mei, 15:00
Afbeelding
In gesprek met vrijwilligers Valeriya Sergeeva en Hans Eijgenraam Hulpverlening aan Oekraïners kampt met veel administratieve hobbels Algemeen 20 mei, 09:00
Afbeelding
Kerstfeest in mei bij Kindcentrum ‘t Mouwtje voor medewerkers Algemeen 20 mei, 09:00
Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief